Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:549 (2020-2021)
Innlevert: 23.11.2020
Sendt: 24.11.2020
Besvart: 01.12.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hvordan skal kommunene klare å planlegge, når staten og dens representanter gir seg selv så god tid?

Begrunnelse

Norske kommuner legger i disse dager sine fireårige økonomiplaner og årsbudsjett for 2021. Årsbudsjettet skal vedtas med økonomisk balanse, og bygge på realistiske forventninger om utviklingen i inntekter og utgifter.
Kommunenes økonomistyring, det arbeidet som gjøres for å få oversikt over, planlegge og kontrollere ressursbruken i kommunen, avhenger av godt samspill med staten. Ikke minst er forutsigbarhet rundt inntekter fra staten svært viktig for kommunene.
Koronapandemien medfører økonomiske kostnader for kommunenes økonomi på mange områder.
Regjeringen har gjentatte ganger forsikret om at kommunene skal kompenseres for koronautgiftene.
10. november presenterte regjeringen nye økonomiske tiltak, blant annet mer penger til kommunene for «å forebygge redusert tjenestetilbud til sårbare grupper, i barnehage, i skole eller i eldreomsorg». På regjeringen.no samme dato ble det kunngjort at Fylkesmennene får ekstra skjønnsmidler til fordeling til merutgifter/mindreinntekter korona for 2020.
Nesodden kommune er, på grunn av stor usikkerhet rundt statlig kompensasjon, en av mange kommuner som har vanskeligheter for å saldere kvartalsrapporter og planlegge framover i tid. Grunnlaget for lokalt tjenestetilbud til barn, eldre og sårbare grupper er uvisst.
Fylkesmannen i Oslo og Viken har signalisert at de jobber med en fordeling av skjønnsmidler, og vil bruke november måned på det. Dette betyr at kommunene i regionen ikke vet hva de får av eventuelle midler før november er ute, det vil si svært tett opp til fristene for å få vedtatt et budsjett for kommunen før året 2020 er omme. Dette gjør planlegging og budsjettering krevende for kommunene.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Regjeringen har fra første dag vært helt tydelige på at vi skal stille opp for kommunene. Kommunesektoren har hittil i 2020 fått mer enn 20 milliarder kroner i ekstra overføringer og økonomiske tiltak. Av dette er 17,7 milliarder begrunnet i koronapandemien. Basert på anslag som er utarbeidet av arbeidsgruppen som skal kartlegge økonomiske konsekvenser av covid-19- situasjonen for kommunesektoren, har ekstrabevilgningene samlet sett kompensert sektoren for økte utgifter og reduserte inntekter som følge av pandemien i 2020. Regjeringen har gjort det mulig for kommunene å satse på gode barnehager, kunnskap i skolen og kvalitet i helse- og omsorgstjenestene.
Regjeringen har foreslått ekstra overføringer til kommunene i flere omganger. Dette har blitt gjort ut fra hvordan regjeringen løpende har vurdert situasjonen, og nettopp for å sikre at midlene kommer når behovet er der. Delrapporten fra arbeidsgruppen var et viktig grunnlag for tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2021, som regjeringen la frem 10. november 2020, og forslaget til nysalderingen av 2020-budsjettet, som regjeringen la frem 20. november 2020. Delrapporten fra arbeidsgruppen ble lagt fram 16. oktober 2020.
I kjølvannet av virusutbruddet var det viktigste å få midlene raskt ut. Samtidig er det store forskjeller mellom kommunene. Etter hvert som både vi og kommunene har fått mer oversikt over de økonomiske konsekvensene, retter vi, i samarbeid med fylkesmannsembetene, en større del av innsatsen mot de kommunene som har hatt de største ekstrautgiftene. Dette er naturlig nok et arbeid som tar noe mer tid enn om vi hadde fordelt midlene gjennom et rent innbyggertilskudd, men det er samtidig en metode som gjør at midlene treffer mer presist.
Planlegging og budsjettering vil nødvendigvis være noe mer krevende under en pandemi. Dette gjelder både for staten og kommunene. Vi har sett at smittesituasjonen kan endre seg fort, og vi vet ikke hvor lenge vi må leve med ekstraordinære tiltak for å begrense smitte. Utbruddet av koronaviruset vil i betydelig grad påvirke kommunenes og fylkeskommunenes inntekter og utgifter, men regjeringen vil også fremover stille opp for kommunene, slik vi har gjort gjennom flere runder frem til nå.