Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:506 (2020-2021)
Innlevert: 20.11.2020
Sendt: 20.11.2020
Besvart: 26.11.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Er det ikke på tide at næringsministeren lytter til gjentatte advarsler fra alpinbransjen og tar et politisk ansvar for å hjelpe et reiseliv som blør?

Begrunnelse

Jeg bruker mye tid på reise i fylket og møte lokale ildsjeler. Vi vet at turistnæringen har store utfordringer som følge av pandemien. Det er ingen tvil om at koronakrisen gjør det tøft og uforutsigbart. Her mener jeg Stortinget har et stort ansvar.
Jeg representerer et fylke med mangfold av alpinanlegg og et reiseliv som virkelig blør. Vi snakker om aktører som virkelig satser på arbeidsplasser og verdiskapning. Den klare tilbakemeldingen er at regjeringens krisepakker ikke er treffsikker. Det er kun delt ut peanøtter. Dette har jeg tatt opp en rekke ganger med statsråden.
I Drammen Tidende 19.11.2020 viser en oversikt at svært få av kronene fra regjeringens tiltakspakke når ut til skibakkene våre. Løsningen var så dårlig at man ikke tok seg bryet å søke i Drammen.

«– Vi så det ble så dårlig at vi ikke tok oss bryet med å søke i Drammen, og i Kongsberg går halvparten bort til papirarbeid, sier Erik Graaberg ved Skimore Drammen og Kongsberg.»

Det ser ut som det handler om å gi avslag på søknader, i stedet for at tiltakene skal være en utstrakt hånd til det reiselivet som trenger hjelp. Når vi har så mekaniske skjemaer som ikke klarer å se hvordan virkeligheten er for dem som rettmessige har krav på støtte, da skjønner jeg at alpinbransjen sier at de er ført bak lyset. Nå må Statsråden rydde opp, det har ikke manglet på advarsler.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg er svært opptatt av alpinbransjen og reiselivsnæringen for øvrig, og har hatt god dialog med både Alpinanleggenes landsforening og øvrige aktører i reiselivsnæringen. Regjeringen har det siste året iverksatt en rekke støtteordninger for næringslivet generelt, i tillegg til flere ordninger for reiselivsnæringen spesielt. Alpinbransjen har hatt tilgang til generelle ordninger, som f. eks. kompensasjonsordningen for næringslivet og omstillingsordningen for reiselivsnæringen, og har kunnet dra nytte av øvrige tiltak som endringer i permitteringsregelverket og redusert sats på merverdiavgift. Regjeringen har i tillegg opprettet en omstillingsordning for reiselivsnæringen i Innovasjon Norge, for reiselivsbedrifter med omsetningsfall sommeren og høsten 2020. Da Norge stengte ned 12. mars 2020, var det rundt seks uker igjen av alpinsesongen 2019/2020. Alpinbransjen har derfor hittil, av naturlige årsaker, ikke kunne benytte seg av støtteordningene i samme grad som bedriftene som holdt åpent i sommer og høst.
I tillegg til de generelle ordningene ble det opprettet en egen tilskuddsordning for lovpålagt vedlikehold i alpinanlegg og fornøyelsesparker. Bakgrunnen for ordningen var at den generelle kompensasjonsordningen ikke kompenserte for vedlikeholdskostnader, som normalt sett ikke regnes som faste, uunngåelige kostnader. Ettersom alpinanlegg, og andre bedrifter med driftstillatelse etter tivoli- eller taubaneloven, har lovpålagte vedlikeholdskostnader, ble det likevel besluttet å gi kompensasjon for lovpålagte vedlikeholdskostnader for denne gruppen, på linje med andre faste, uunngåelige kostnader.
Kompensasjonsordningen for lovpålagte vedlikeholdskostnader var et supplement til den generelle kompensasjonsordningen, og støtten ble beregnet på samme måte som for øvrige kostnader. Støtte ble gitt etter sesongmodellen, dvs. at det ble gitt kompensasjon for en andel av de årlige vedlikeholdskostnadene, som tilsvarer den andelen av årsinntekten som søkerne mistet som følge av nedstengingen. I ettertid har det vist seg at lovpålagte vedlikeholdskostnader var lavere enn først antatt, samt at søkerne hadde mistet en mindre del av sesongomsetningen enn det som var lagt til grunn for ordningen. Utbetalingene har derfor blitt lave.
Alpinnæringen står nå foran en ny sesong, og jeg vil følge nøye med på hvordan sesongen utvikler seg. Jeg hadde et møte med Alpinanleggenes landsforening i starten av november, og har avtalt et nytt møte tidlig i desember for en statusoppdatering når sesongen er i gang. Alpinnæringen vil kunne søke kompensasjon for faste kostnader gjennom den nye kompensasjonsordningen for næringslivet, dersom de får omsetningsfall på mer enn 30 prosent. Ordningen gir støtte til inntil 85 prosent av de faste, unngåelige kostnadene i november og desember, og 80 prosent av kostnadene i januar og februar 2021. Jeg har forståelse for at det er knyttet stor usikkerhet til årets sesong, både med tanke på antall tilreisende turister fra inn- og utland, og med tanke på hvordan smitteverntiltakene for øvrig vil påvirke inntjeningsmulighetene.
Jeg er kjent med at næringen har lagt ned et godt stykke arbeid i en smittevernveileder for bransjen, noe som legger et godt grunnlag for å ta imot gjester når etterspørselen tar seg opp igjen.