Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:453 (2020-2021)
Innlevert: 14.11.2020
Sendt: 16.11.2020
Besvart: 03.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Deler statsråden oppfatningen om at det ikke lenger oppleves som nødvendig med egne biler som frakter pasienter med mistanke, eller bekreftet smitte, i samme biler som på neste tur skal brukes til ordinære pasienter?

Begrunnelse

Covid-19 pandemien har medført økt fokus på smittevern og det er innført en rekke tiltak for å begrense smittespredning. Taxinæringa gjør en viktig jobb med å transportere mennesker som skal ha behandling i helsetjenesten. Sykehuset Innlandet har hatt et eget opplegg for å frakte pasienter som enten er mistenkt eller bekreftet smittet med Covid 19 gjennom en direktekjøpsavtale der kun bestemte biler brukes for slike transporter. Disse bilene har hatt mer enn 700 oppdrag i perioden med smitte. Etter at det er utarbeidet en ny veileder i FHI sier i Sykehuset Innlandet at de oppdaterte rådene «oppleves som at dette (egne biler) ikke lenger er nødvendig».
Det betyr at det er derfor kan veksles mellom å kjøre ordinære pasienter, ofte eldre som ikke kan kjøre bil selv samt skolebarn, og pasienter som skal til lege med kjent smitte med samme bil. Dette oppleves usikkert for de som kjører taxien som ofte må hjelpe folk inn og ut av biler og derfor ofte har nærkontakt med passasjerene, og for ordinære passasjerer som ikke bør utsettes for økte risiko for smitte. Ansatte i næring har også opplevd å bli smittet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Koronapandemien har utvilsomt stilt spesialisthelsetjenesten overfor mange utfordringer, og tilretteleggelse av pasientreiser har vært en av disse. Det har vært svært viktig for helseforetakene at de har kunnet støtte seg på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet for å tilpasse tjenestene.
Helse Sør-Øst RHF har i forbindelse med dette spørsmålet innhentet en redegjørelse fra Sykehuset Innlandet HF. De bekrefter at de har konsultert Helsedirektoratet, og at de anser at de nye rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI) datert 29. oktober 2020 er de som nå gjelder. Sykehuset Innlandet HF viser til at foretaket under hele pandemien har forholdt seg til de til enhver tid gjeldende anbefalinger og råd fra Folkehelseinstituttet og andre nasjonale myndigheter.
I Helsedirektoratets retningslinjer datert 1. april 2020 ble det anbefalt å allokere egne sjåfører/kjøretøy til oppdrag hvor det var mistenkt eller bekreftet Covid-19.
Sykehuset Innlandet HF registrerte 29. oktober 2020 at FHI oppdaterte sine råd og veiledning om transport av pasienter/brukere under Covid-19 «Råd for transport av pasienter/brukere under Covid-19».
Sykehuset Innlandet HF ser at transport av pasienter/brukere under Covid-19 nå må deles inn i to hovedkategorier:

1. Transport av pasienter/brukere uten mistenkt eller bekreftet covid-19
2. Transport av passasjer med mistenkt eller bekreftet covid-19 hvor transport tilrettelegges med forsterkede smitteverntiltak

I de oppdaterte rådene anbefales det å benytte større biler til eventuelle kohorter med behov for forsterkede smitteverntiltak, inkludert bruk av beskyttelsesutstyr og med sjåfører som har fått opplæring i forsterkede smittevernrutiner. Slik Sykehuset Innlandet HF har tolket rådene, er det transportørenes ansvar å opprette slike kohorter, hvis de mener det er påkrevd eller i samråd med helse- og omsorgstjenesten. Sykehuset Innlandet HF opplyser at det ikke skal finnes tekniske hindringer hos transportørene for en slik tilnærming.
Sykehuset Innlandet HF opplyser også at det gjennom bestillingssystemet for pasientreiser legges til rette for god dialog og samarbeid mellom helseforetak og transportør med sikte på å kunne sikre trygg og sikker utførelse av transporten.
Folkehelseinstituttet har publisert en anbefaling/veiledning om hvordan man skal transportere passasjerer med mistenkt eller bekreftet smitte i drosjene, herunder smittevern for sjåfører og passasjerer både før, under og etter transport. Det er viktig at nødvendig informasjon følger oppdraget slik at transportør tar nødvendige forhåndsregler.
Helseforetaket viser videre til at etterspørselen etter smittetransport har oversteget kapasiteten i Innlandet. En utvidelse i antall kjøretøy som kan transportere pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19 på en trygg måte, vil øke den totale kapasiteten og forbedre pasienttilbudet.
Med dette som bakgrunn har Sykehuset Innlandet HF rettet en henvendelse til foretakets avtaletransportører med invitasjon til en dialog for i fellesskap å sikre ivaretagelsen av pasientreisetilbudet i Innlandet, og sørge for at denne type transportoppdrag ivaretar anbefalte smittevernrutiner for både sjåfør og pasient.
Jeg vil avslutningsvis understreke at det er viktig at både brukere og tjenesteytere føler en trygghet rundt det etablerte tilbudet, og at de tilbys aktuell informasjon om vurderinger mv. Jeg merker meg at det på hjemmesiden pasientreiser.no er lagt ut link til FHIs retningslinjer om transport av pasienter. Nettsiden henviser også pasientene til å finne gode råd om pasientreisen på helsenorge.no.