Skriftlig spørsmål fra Ulf Isak Leirstein (Uav) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:420 (2020-2021)
Innlevert: 12.11.2020
Sendt: 12.11.2020
Besvart: 20.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ulf Isak Leirstein (Uav)

Spørsmål

Ulf Isak Leirstein (Uav): Beboere på institusjon har rett til gratis undersøkelse, veiledning og nødvendig tannbehandling ved langtidsopphold. Det er viktig at dette tilbudet ikke blir nedprioritert, selv om alle våre helsetjenester nå står i en krevende situasjon på grunn av pandemien.
Kan statsråden garantere at dette tilbudet blir ivaretatt for beboere på institusjon?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Fylkeskommunen har plikt til å gi et regelmessig og oppsøkende tannhelsetilbud til grupper av eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie, jf. tannhelsetjenesteloven § 1-3 første ledd bokstav c. Personer som mottar helsetjenester i hjemmet i form av hjemmesykepleie en gang per uke, hvor tjenesten har vart eller kommer til å vare, i sammenhengende minst tre måneder, har rett til vederlagsfri tannbehandling.
SSB utarbeider årlig statistikk over ulike grupper med rettigheter som blir undersøkt og behandlet i den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. I 2019 var andelen beboere i institusjon (sykehjem) 76 pst., mens gruppen hjemmeboende med hjemmesykepleie var 18 pst. I 2018 var andelen som ble undersøkt og behandlet av den fylkeskommunale tannhelsetjenesten 75 pst. for beboere i institusjon og 21 pst. for hjemmeboende med hjemmesykepleie. Mange pasienter blir innkalt sjeldnere enn hvert år til undersøkelse, avhengig av hvor god deres tannhelse er. Noen av de hjemmeboende med hjemmesykepleie velger å fortsette hos sin private tannlege og takker derfor nei til oppfølging av den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. I tillegg er tannhelsetjenesten avhengig av opplysninger fra kommunene om hvilke individer som har fått plass i sykehjem og hjemmeboende med hjemmesykepleie. De fleste fylkeskommunale tannhelsetjenestene har inngått samarbeidsavtaler med kommunene om bla. utveksling av slik informasjon.
Helsedirektoratet fikk i mars i oppdrag fra departementet å utforme og publisere enkle og utvetydige faglige råd til tannhelsetjenesten knyttet til Covid-19-utbruddet. Rådene er en del av direktoratets koronaveileder, og inneholder fem anbefalinger til tannhelsetjenesten. Rådene tydeliggjør hvordan den offentlige og private tannhelsetjenesten skal forholde seg i perioden med særskilte tiltak, både med hensyn til begrensning av ordinær, planlagt virksomhet og eventuelle forpliktelser til å yte øyeblikkelig hjelp. De ble sist oppdatert 2. november.
I privat og offentlig tannhelsetjeneste ble det kun utført nødvendig akuttbehandling fra medio mars frem til 20. april. 2020. Etter det har direktoratets anbefalinger vært å ta sikte på en gradvis opptrapping av aktiviteten på tannklinikkene og komme tilbake til tilnærmet normal drift. Direktoratet anbefaler fortsatt noe tilpasset aktivitet i tannhelsetjenesten knyttet til organisering av arbeidet på tannklinikkene, gjennomføring av smittevernrutiner og eventuell begrenset tilgang på smittevernsutstyr. Anbefalingene er de samme for privat og offentlig tannhelsetjeneste.
Direktoratet har videre gitt anbefalinger om at tjenestene ved redusert behandlingstilbud om å prioritere akutt behandling, behandling og oppfølging av pasienter med spesielle behov, pasienter med underliggende sykdom som kan bli alvorlig syke som følge av infeksjoner. Pasienter med kjent risiko for oral sykdom må også prioriteres. Videre anbefaler direktoratet at tannklinikkene bør identifisere pasienter med spesielle behov og kartlegge hvordan disse kan følges opp under covid-19-pandemien, herunder pasienter med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven. For pasienter som bor i institusjon eller som er bedt om å isolere seg av "føre-var-prinsipp" bør det avklares med pasientens lege om besøk på tannklinikken er tilrådelig. Videre sier direktoratet at det må gjøres en individuell medisinskfaglig vurdering basert på faglig skjønn og faglig forsvarlighet, om pasienter skal få tannbehandling under pandemien eller om behandlingen kan utsettes til etter pandemien.
Helsedirektoratet har gjennom hele pandemien hatt tett kontakt med den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Innrapporteringer tyder på at den fylkeskommunale tannhelsetjenesten per 1. juni var tilbake i tilnærmet normal drift, med smitteverntilpassinger iht. nasjonale anbefalinger. Videre rapporterer tjenestene om et stort etterslep på innkalling og behandling og at det vil ta tid å innhente dette etterslepet.
Koronapandemien er den alvorligste krisen Norge har opplevd siden andre verdenskrig. Pandemien og smitteverntiltakene som ble iverksatt, har hatt store konsekvenser for alle deler av samfunnet. Vi må forsøke å unngå at pandemihåndteringen går ut over viktige tjenester i kommunene, ei heller tannhelsetjenester til beboere i institusjon og hjemmeboende med hjemmesykepleie og rett til vederlagsfri tannhelsetjeneste. Det er fylkeskommunene som har ansvaret etter tannhelsetjenesteloven å gi et tilbud om undersøkelse og behandling til denne gruppen. Jeg er klar over at alle helsetjenestene, også tannhelsetjenestene, nå er i en krevende situasjon som følge av pandemien. Jeg er videre klar over at den fylkeskommunale tannhelsetjenesten rapporterer om etterslep i behandlingen og at det vil ta tid å innhente dette etterslepet. Det at vi nå har en situasjon med flere lokale utbrudd vil også gjøre at etterslepet er ulikt i ulike deler av landet.
Jeg har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utforme tydelige faglige råd til tannhelsetjenesten knyttet til koronasituasjonen. Gjeldene råd er at tannhelsetjenesten bør ha tilnærmet normal aktivitet ved tannklinikkene, hvor denne pasientgruppen blir undersøkt og behandlet. Gruppen er videre omtalt i direktoratets i anbefalinger om at ved redusert behandlingstilbud, bør tannhelsetjenesten prioritere akutt behandling, behandling og oppfølging av pasienter med spesielle behov, med underliggende sykdom som kan bli alvorlig syke som følge av infeksjoner og med kjent risiko for oral sykdom. Videre anbefaler Helsedirektoratet ved endret smittespredning, at tannklinikkene kartlegger og vurderer hvordan deres pasienter med spesielle behov følges opp under pandemien.