Skriftlig spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:290 (2020-2021)
Innlevert: 29.10.2020
Sendt: 30.10.2020
Besvart: 05.11.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Hvilke tiltak vil statsråden ta for å styrke kvinners situasjon i soning, og da særlig i nord?

Begrunnelse

Straffedømte kvinner diskrimineres i Norge. Loven slår fast at ingen skal sone under et strengere regime enn nødvendig. Dette er ikke mulig å gjennomføre i Norge, da særlig for kvinner. Mye grunnet mangel på soningsplasser på lavere sikkerhet, dette er blitt ytterligere forsterket etter regjeringens nedleggelser av to fengsler med soningskapasitet på lavere-sikkerhetsnivå for kvinner. Prinsippet om nærhet og normalitet i straffegjennomføringen overholdes heller ikke for kvinner. Arbeidsdriften som tilbys kvinner er ofte lite relevant, dersom det i det heletatt er mulig å tilby kvinner arbeid i fengsel. Mange kvinner har heller ikke en reel mulighet for utdanning eller arbeid i fengslet fordi dette betyr gjennomføring sammen med menn, noe som mange kvinner i fengsel ikke ønsker. I tillegg er det nærmest umulig å overholde nærhetsprinsippet for kvinner, da de aller fleste ikke har mulighet til å sone i nærheten av eget hjemsted grunnet mangel på soningsplasser. Det understrekes i en rekke undersøkelser gjort blant kvinner i fengsel at det oppleves svært negativt å ikke kunne ha kontakt med familie under soningsforløpet, det er god grunn til å tro at dette virker negativt på kvinners mulighet for tilbakeføring til et liv fritt for kriminalitet i samfunnet. Som følge av gjentagende kritikk og særlig etter tilbakemeldinger gitt fra sivilombudsmannen, lagde KDI i 2017 en strategiplan for å nå målet om at kvinner skal ha likeverdige soningsforhold som menn. Særlig i nord er situasjonen for kvinner svært alvorlig. Representanten er gjort kjent med at KDI for tiden arbeider med å bedre situasjonen for kvinnelige innsatte da spesielt i region nord. Et eksempel er at for Finnmark har kvinnene sitt nærmeste soningsalternativ på Bredtvedt i Oslo, dersom de skal ha tilnærmet likeverdige soningsforhold som menn. Dette medfører at besøk og kontakt med sine nærmeste langt på vei blir fraværende, med tanke på avstand og kostnader knyttet til reiser. Representanten er gjort kjent med mulighet for utvikling av egnede soningstilbud for kvinner både i Tromsø og i Vadsø. Gjennom media er representanten blitt gjort oppmerksom på at det foreligger et lokalt ønske fra både kriminalomsorgen og lokalemyndigheter om etablering av et soningstilbud for kvinner på lavere sikkerhet i Vadsø.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regjeringen er opptatt av å sikre trygge og likeverdige forhold for kvinner som soner straff. Kriminalomsorgsdirektoratet lanserte i 2017 en kvinnesoningsstrategi nettopp for å styrke kvinners situasjon i soning, og jeg forventer at Kriminalomsorgsdirektoratet følger opp for å sikre trygge og likeverdige forhold for kvinner som soner straff.
Siden 2013 har det blitt gjennomført en rekke tiltak for å bedre forholdene for kvinnelige innsatte. Eksempelvis er det etablert kvinneansvarlige ved alle enheter (friomsorgskontor og fengsler) som tar imot både kvinnelige og mannlige innsatte. Det er også etablert et nytt kvinnefengsel i Evje, kvinneavdelingen ved Trondheim fengsel utvides/rehabiliteres, og i Bergen er det etablert en avdeling for kvinner. Innenfor eksisterende bygningsmasse arbeides det så langt som mulig å avvikle straffegjennomføring i fengsler hvor kvinner og menn ikke kan holdes atskilt.
Tross målrettet arbeid finnes det fortsatt fengsler der bygningsmasse vanskeliggjør arbeidet med å sikre kvinnelige innsatte et likeverdig soningstilbud. Det relativt sett begrensede antall kvinner i varetekt eller under straffegjennomføring utfordrer også kriminalomsorgen, som må vekte nærhetsprinsippet opp mot det å sikre et kvalitativt godt og allsidig innhold i straffegjennomføringen, der kvinner kan sone adskilt fra menn. Jeg har tillit til at Kriminalomsorgsdirektoratet gjør det som er mulig for at kvinner skal få sone nær venner og familie, så langt dette lar seg gjøre innenfor dagens kapasitet.
Når det gjelder eventuelle tiltak i Nord-Norge eller andre steder, vil jeg komme tilbake til dette på egnet måte i de årlige budsjettprosessene.