Skriftlig spørsmål fra Morten Ørsal Johansen (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:260 (2020-2021)
Innlevert: 27.10.2020
Sendt: 27.10.2020
Besvart: 03.11.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Morten Ørsal Johansen (FrP)

Spørsmål

Morten Ørsal Johansen (FrP): Vil kulturministeren vurdere å forlenge søknadsfristen for kompensasjonsordning for arrangører og underleverandører i kultursektoren, og gi ordningen tilbakevirkende kraft?

Begrunnelse

Konsert- og eventbransjen er spesielt hardt rammet av korona. Det finnes tall som sier at bransjen kan ha mistet så mye som 90% av omsetningen sin fra mars til nå. Dette er en bransje med mange underleverandører og mange selvstendig næringsdrivende. Firmaet Multiarena AS er en underleverandør til eventindustrien som leverer mobile gulv og beskyttelsesmatter til messer, konserter, bedriftssamlinger, prisutdelinger og andre arrangement. Multiarena opplevde at hele leiemarkedet og inngåtte kontrakter for sommeren forsvant allerede i mars måned. Dette er et lite firma med kun én fulltids ansatt som har måttet ta ut 90 prosent permisjon. Ingen av de innledende støttepakkene omfattet firmaet i begynnelsen av korona-krisen. Først 17. juli ble det opprettet en støttepakke som passet firmaet («Kompensasjonsordning for arrangører og underleverandører i kultursektoren»), men søknadsfristen ble satt allerede 15. september. På grunn av ferieavvikling ble ikke muligheten for å søke støtte over denne ordningen fanget opp før etter at fristen var gått ut. Firmaet oppfatter søknadsfristen som uforholdsmessig kort, og opplever at den økonomiske situasjonen blir tiltagende kritisk siden driften er sesongbasert og det ikke er utsikt for inntekter igjen før i beste fall om et halvt år.
Nrk.no skrev 7. oktober 2020 i artikkelen «2,5 milliarder i korona-hjelp til kulturlivet» at «stimuleringsordningen for kulturlivet vil vare minimum et halvt år inn i 2021, men kan bli forlenget ut året. I tillegg vil det komme midler for 2020 med tilbakevirkende kraft fra 1. oktober». Det er uklart om dette omfatter kompensasjonsordning for arrangører og underleverandører i kultursektoren.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Da covid 19-utbruddet førte til at store deler av Norge ble stengt ned i mars i år, etablerte regjeringen raskt kompensasjonsordninger direkte rettet mot kultursektoren bl.a. for å avhjelpe kulturarrangører som over natten sto uten jobb og inntekt fordi planlagte arrangementer måtte avlyses. Den første perioden med kompensasjonsordningen for kultursektoren var rettet mot arrangører, mens den påfølgende perioden i tillegg innlemmet underleverandører. Fra 12. mars til 1. september ble det bevilget 1,25 mrd. kroner til kompensasjonsordningen.
Kompensasjonsordningen for kultursektoren forvaltes av Norsk kulturråd. Kulturrådet kommuniserer retningslinjer og søknadsfrister, og veileder sektoren om ordningene. Siden ordningene er rammestyrt, har det vært en søknadsfrist for hver periode.
For perioden 1. september – 31. desember er det bevilget ytterligere 900 mill. kroner til stimulerings- og kompensasjonsordninger for kultursektoren. 200 mill. kroner av disse er satt av til videreføring av kompensasjonsordningen ut året. Perioden kompensasjonsordningen skal gjelde for er fastsatt av Stortinget. Departementet jobber for tiden med å ferdigstille forskriftene for ordningen.
Et drøyt halvår med svært redusert kulturliv ligger bak oss, og nå ønsker jeg å få fart i kulturlivet igjen. Min prioritering framover er derfor å stimulere til aktivitet framfor å kompensere for avlyste arrangementer. Kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører trappes derfor ned i høst og det er ikke planlagt å videreføre den i 2021. Gjennom stimuleringsordningen som nå er igangsatt, vil 500 mill. kroner fordeles til kulturarrangementer som gjennomføres i perioden 1. oktober til 31. desember 2020. Målet med ordningen er at hele næringskjeden skal tas i bruk gjennom at underleverandørene skal honoreres av arrangør på normalt vis. Stimuleringsordningen vil videreføres med over 1 mrd. kroner i første halvdel av 2021, under forutsetning av Stortingets tilslutning.
Kulturdepartementet følger imidlertid nøye med på hvordan de ulike støtteordningene treffer kultursektoren, og vil vurdere tilpasninger og justeringer dersom det skulle vise seg å være nødvendig.