Marit Arnstad (Sp): På hvor mange av landets sykehus vil de nye redningshelikoptrene får vanskeligheter med å lande og hva er regjeringens plan for å løse dette problemet?
Begrunnelse
Testlandinger på Haukeland sykehus og St.Olavs sykehus i fjor høst viser at de nye redningshelikoptrene får store problemer med å bruke landingsplassene på sykehusene. Størrelsen på helikoptrene gir et luftrykk som kan gjøre det farlig for personer som oppholder seg på bakken ved letting og landing. Det er oppsiktsvekkende i seg selv at disse testresultatene ikke er blitt offentlig kjent før et år etter at de ble gjennomført og at sykehusene ble kjent med resultatene via tilfeldigheter.
En rekke av våre sykehus ligger i en by eller midt i et tettsted. Nå varsler justisdepartementet at situasjonen kan fordre tiltak knyttet til det enkelte sykehus. Dette vil kunne ha en betydelig kostnad, som dersom den legges på sykehusene kan bety mindre samlede ressurser til helsetilbud og til andre nødvendige investeringer på sykehusene. Det er ikke holdbart dersom tilbudet til pasienter eller ivaretakelsen av lokalsykehus skal bli skadelidende på grunn av en situasjon knyttet til redningshelikoptrene som er regjeringens ansvar.
Skal vi ha et godt og sikkert akuttilbud ved våre sykehus så er det en forutsetning at redningshelikoptre kan lande forsvarlig på alle sykehus. Statsministeren har selv vist til at redningshelikoptrene skal gi folk bedre trygghet i hele landet. Da må de også kunne lande på sykehus i hele landet.