Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:203 (2020-2021)
Innlevert: 22.10.2020
Sendt: 22.10.2020
Besvart: 28.10.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Hva er status og videre fremdriftsplan for departementets oppfølging av utlendingsforvaltningens mulige feilbehandling i familiegjenforeningssaker, herunder plan for orientering av Stortinget?

Begrunnelse

Dagens Næringsliv har over lengre tid skrevet om utlendingsforvaltningens behandling av saker om proformaekteskap, der både uttalelse fra sivilombudsmannens og domstolsbehandling i flere av disse sakene har reist alvorlige spørsmål om hvorvidt det har pågått feilbehandling av familiegjenforeningssaker over flere år. Dette er svært alvorlig og kan ha hatt store konsekvenser for de enkeltmenneskene som er rammet. Det er avgjørende at Stortinget snarest blir orientert om saken når Justisdepartementet har blitt kjent med at forvaltningspraksis kan ha vært i strid med lovgivers intensjon. Uttalelsen fra Sivilombudsmannen kom allerede i januar, og det har i flere måneder kommet klare signaler fra Stortinget om at man forventer en orientering om saken fra Justisdepartementet.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Departementet ble orientert om kritikken fra Sivilombudsmannen gjennom Utlendingsnemndas (UNEs) rapportering i brev av 27. april 2020. Rapportering om uttalelser fra Sivilombudsmannen er et ledd i den ordinære styringsdialogen mellom departementet og nemnda.
Etter sommeren innhentet departementet en redegjørelse om sakskomplekset fra både UNE og Utlendingsdirektoratet. Departementet mottok orienteringene fra etatene hhv. 31. august og 10. september.
Av UNEs redegjørelse fremgår det at nemnda har satt i verk de ordinære prosessene for praksisavklaring; i løpet av høsten 2020 behandles noen liknende saker, og gjennom behandlingen av disse vil UNE følge nøye med på praksisutviklingen og hvordan nemndledere og nemnder resonnerer om disse spørsmålene. I tillegg vil også saker som avgjøres av domstolene bli vurdert. Her har det falt dommer som både opprettholder og ugyldiggjør UNEs vedtak.
UNE trekker slutninger på bakgrunn av praksisutviklingen når de har tilstrekkelig grunnlag for det. På det nåværende tidspunktet er det for tidlig å si om utfallet av de nevnte sakene vil innebære, eller tilsi, en endring eller justering av praksis eller begrunnelse i denne type saker.
Departementet avventer UNEs vurdering av praksis. Når den foreligger, vil jeg ta stilling til om utfallet foranlediger tiltak fra departementet, og også om det vil være grunn til å orientere Stortinget.