Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:144 (2020-2021)
Innlevert: 15.10.2020
Sendt: 16.10.2020
Besvart: 20.10.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): I en rapport fra PROBA samfunnsanalyse kommer det fram at ulike innvandrergrupper, utsettes for press og kontroll i Norge, sannsynligvis fra myndigheter i deres opprinnelsesland.
Hva vil justisministeren gjøre for kartlegge dette problemet, samt gi disse gruppene tilstrekkelig beskyttelse, og vil det være aktuelt å adressere dette overfor relevante ambassader at denne form for press og kontroll ikke er akseptabelt i Norge?

Begrunnelse

I rapporten fra PROBA samfunnsanalyse (Rapport 2020 – 3) kommer det fram at ulike innvandrergrupper, både eritreere, uighurer, etiopiere, tyrkere, tsjetsjenere, utsettes for press og kontroll i Norge, sannsynligvis fra myndigheter i deres opprinnelsesland. Det rapporteres om press i form av trusler og tvang til å utføre handlinger, og kontroll i form av overvåking. Denne aktiviteten medfører betydelige personlige psykiske belastninger, og er sannsynligvis også ulovlig i Norge. Et viktig funn i rapporten er også at informantenes tillit til norske samfunnsinstitusjonene svekkes, fordi de ikke opplever at norsk politi gir tilstrekkelig beskyttelse. Det er derfor interessant å vite hvordan justisministeren vil håndtere denne utfordringen.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg er kjent med rapporten som Kunnskapsdepartementet bestilte fra Proba, og som berører ansvarsområder som sorterer under flere departementer.
Retten til å leve et fritt liv er helt grunnleggende. Derfor er det alvorlig når personer i Norge opplever økonomisk, ideologisk eller religiøst press og trusler fra myndigheter i opprinnelseslandet. Slik press kan få store konsekvenser for de som rammes, og er et problem som regjeringen tar på alvor.
Press og kontroll mot diasporagrupper er et internasjonalt fenomen, og foregår i mange land. Som et tiltak i regjeringens integreringsstrategi for å få økt kunnskap om tematikken bestilte Kunnskapsdepartementet rapporten Press og kontroll. En studie av økonomisk, ideologisk eller religiøst press med utspring i opprinnelsesland, rettet mot personer med innvandrerbakgrunn i Norge, fra Proba samfunnsanalyse. Rapporten konkluderer med at noen innvandrergrupper i Norge utsettes for press og kontroll, høyst sannsynlig fra myndigheter i opprinnelseslandene. Pressmidlene som benyttes varierer mellom de ulike innvandrergruppene.
I Norge er det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for å forebygge og etterforske det som etter straffeloven faller inn under flyktningspionasje. Politiet har ansvaret for å forebygge og etterforske andre type lovbrudd som diasporamiljøer er utsatt for. Det kan være utfordrende å skille mellom hva som er lovlig påvirkning, og hva som er ulovlig press eller kontroll. ·
Det er svært krevende for politiet og PST å forebygge og etterforske denne type saker, da den som utøver press og kontroll hovedsakelig oppholder seg utenfor Norge. Videre kan enkelte diasporamiljøer være lukket, og relevant informasjon tilflyter ikke alltid norske myndigheter. Som følge av dette kan det være store mørketall i forhold til forekomsten av flyktningspionasje og annen form for press og kontroll mot diasporagrupper.
Press, kontroll og rekruttering inn mot diasporamiljøer har politisk og samfunnsmessig oppmerksomhet, og vi anerkjenner utfordringene. Regjeringen jobber bredt med å forebygge ulovlig press og kontroll. Foruten oppgavene i politiet og PST har Kunnskapsdepartementet, i tråd med regjeringens integreringsstrategi, søkt å øke kunnskapen om tematikken. A adressere dette overfor relevante ambassader faller under Utenriksministerens ansvarsområde. JD har konferert med UD, og UDs vurdering er at Norge forventer at andre lands ambassader og deres diplomater i Norge respekterer norske lover og bestemmelser, og at innhenting av informasjon om norske forhold skjer på lovlig vis. I saker der det fra politiets eller PSTs side avdekkes forhold hvor det kan være tale om brudd på norsk straffelov eller brudd på Wienkonvensjonen, er UD beredt til å følge opp slike forhold med dem dette gjelder gjennom diplomatiske kanaler.