Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:49 (2020-2021)
Innlevert: 06.10.2020
Sendt: 06.10.2020
Besvart: 13.10.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Vil statsråden være positivt til at det opprettes en landslinje for fjellfriluft på den videregående skolen i Nord-Gudbrandsdalen avdeling Lom?

Begrunnelse

Lom er omgitt av flere nasjonalparker og har utviklet et godt reiselivsprodukt basert på bruk av naturen. Norsk Fjellsenter, som er lokalisert i Lom, er en viktig aktør i forbindelse med aktiviteter i området. De arbeider med et forprosjekt for et senter for fjellredning lokalisert til Lom. De har ansatte som er blant verdens fremste eksperter på snøskred og fjell-redning. Fjellsenteret har et stort nettverk av fagfolk fra universitet i Alpene, på Svalbard og Artic Safety Center. Det er et samarbeid mellom Fjellsenteret og avdelingen i den videregående skolen i Lom. Etableringen av fjellfriluftslinje som landslinje vil være med å bygge ut kompetansen på fjellredning. Da vil elevene i praksis se hva fjellredning er. Gjennom samarbeid til Alpene kan de se på hvordan klimaforandringer blir i Norge. Dette er viktig fordi klimaendringer skaper store utfordringer for fjellredning og for de som skal jobbe inn mot ulykker i fjell.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Landslinjene er en unik ordning innenfor tilbudsstrukturen i videregående opplæring. Et bredt spekter av utdanningstilbud omfattes i dag av ordningen, fra særlig små tilbud som det kun finnes ett av i landet, til svært utstyrskrevende tilbud som tilbys flere steder. Ordningen har eksistert på den formen den har i dag siden 1996.
Slik det er varslet i Prop. 1 S (2020–2021) for Kunnskapsdepartementet, vil departementet gjøre endringer i retningslinjene for landslinjeordningen. Endringene vil gjelde søknader om å opprette nye landslinjetilbud og søknader om å utvide eksisterende tilbud.
Etter de nye retningslinjene vil det bli et krav om at samtlige fylkeskommuner støtter søknaden om å opprette eller utvide et landslinjetilbud. Søknaden vil også gå gjennom en faglig vurdering i Utdanningsdirektoratet før Kunnskapsdepartementet tar den til vurdering. I vurderingen av søknaden vil blant annet nasjonale og regionale kompetansebehov bli vektlagt. Utdanningsdirektoratet vil informere om søknadsfrister og øvrige detaljer rundt søknadsprosessen når de nye retningslinjene foreligger.
Formålet med endringene i retningslinjene er blant annet å sikre likebehandling av søkerne og sikre at tilbudene som blir opprettet er bærekraftige. Endringene vil gjøre søknadsprosessen og hva som blir vektlagt i vurderingen av søknadene mer oversiktlig for søkerne.
Fylkeskommunene er kompensert for å gi et tilbud til alle som har rett til videregående opplæring, inkludert elever ved landslinjer. For å unngå dobbeltfinansiering vil nye landslinjetilbud og utvidelser av eksisterende tilbud, bli finansiert gjennom et trekk i det samlede rammetilskuddet til fylkeskommunene.
Jeg stiller meg positiv til at Innlandet fylke søker om å opprette en landslinje for fjellfriluft i henhold til de nye retningslinjene for landslinjeordningen.