Skriftlig spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:45 (2020-2021)
Innlevert: 05.10.2020
Sendt: 06.10.2020
Besvart: 13.10.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): På hvilken måte vil statsråden sørge for at kriminalomsorgen settes i stand til å imøtekomme de nye rutinene som følge av dom ved Gulating lagmannsrett av 10. juli 2020, på en slik måte at sikkerheten til både ansatte og innsatte ivaretas?

Begrunnelse

Rutinemessige undersøkelse ved kroppsvisitasjon har vært gjenstand for jevnlig diskusjon og kritikk. I dom ved Gulating lagmannsrett av 10. juli 2020 ble denne problemstillingen igjen aktualisert.
Som et resultat av dette har KDI startet et arbeid med å gjennomgå regelverket, herunder retningslinjene til straffegjennomføringsloven § 28. Dette arbeidet vil naturlig nok ta noe tid, det er derfor blitt innført foreløpige føringer på dette området.
Disse føringene fra direktoratet omhandler blant annet at innsatte som hovedregel skal undersøkes ved bruk av kroppskanner. Kroppsvisitasjon skal ikke finne sted rutinemessig, dersom kroppsvisitasjon gjennomføres skal dette skje etter en konkret og/eller individuell vurdering. Det er etter representantens forståelse slik at disse føringene nå er igangsatt i kriminalomsorgen.
Representanten vil understreke at det er positivt at kriminalomsorgen tar grep for å følge opp den overnevnte dommen og med dette sørger for at deres praksis er i overenstemmelse med EMK. Likevel er det svært bekymringsverdig at kroppskanner kun er innført ved et fåtall av landets fengsler. Dette vil i praksis bety at sikkerheten ved fengslene der det ikke er kroppskanner svekkes, da de ansatte ikke vil ha mulighet for å sikre at innsatte ikke bringer uønskede gjenstander inn i fengslene.
I tillegg til kostnadene knyttet til skannere og infrastruktur for å få disse på plass i alle landets fengsler, vil det også ta tid å få implementert rutiner og utstyret i daglig virke ved fengslene. Eksempelvis vil det kreve tilpasninger ved flere av landets fengsler for å få plass til skanner, i tillegg skal skannerne tilpasses bruk og det skal gis opplæring til de ansatte.
Etter samtaler med ansatte og tillitsvalgte fra Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund er det etter representantens forståelse en sterk bekymring for om sikkerheten kan overholdes frem til alt utstyr og nødvendig praksis er etablert. Dette kan i ytterste konsekvens føre til fare for liv og helse ved landets fengsler.
Departementet må raskt sørge for implementering av praksis og utstyr for å imøtekomme de nye rutinene som følge av dommen i Gulating. I tillegg må det legges til rette for midlertidige ordninger for ivareta sikkerheten frem til ny praksis og utstyr er implementert.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Med bakgrunn i dommen fra Gulating lagmannsrett 10. juli 2020 (LG-2019-161767) vil Kriminalomsorgsdirektoratet starte arbeidet med å gjennomgå regelverket om undersøkelse av innsatte ved kroppsvisitasjon. Dette vil imidlertid ta noe tid. Kriminalomsorgsdirektoratet har derfor 21. september 2020 kommet med foreløpige føringer om kroppsvisitasjon, hvor det blant annet kreves en konkret og individuell vurdering.
I budsjettet for 2019 ble det bevilget 10 mill. kroner til blant annet innkjøp av kroppsskannere og gjennomlysningsutstyr og i budsjettet for 2020 ble det bevilget ytterligere 19,9 mill. kroner til investeringer i kriminalomsorgen. Dette omfatter kroppsskannere og gjennomlysningsutstyr.
Ni av de største fengslene har nå kroppsskannere og i tillegg har de fleste av landets fengsler fått gjennomlysningsutstyr. Gjennom disse investeringene vil kriminalomsorgen i stor grad bruke kroppsskannere i forbindelse med undersøkelser av innsatte. Dette vil i mange situasjoner kunne erstatte behovet for kroppsvisitasjon samtidig som sikkerheten til både ansatte og innsatte ivaretas. I tillegg vil bruk av gjennomlysningsutstyr bidra til å øke sikkerheten i fengslene.