Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:40 (2020-2021)
Innlevert: 05.10.2020
Sendt: 05.10.2020
Besvart: 13.10.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Mener statsråden det er riktig at folkehøyskolene ikke skal få kompensert for inntektsbortfall når kortkursene måtte avlyses på grunn av coronasituasjonen?

Begrunnelse

Hadeland folkehøgskole er sammen med 11 andre folkehøgskoler i Norge, blant de få som ikke får kompensasjon for tapt inntekt i sommer som følge av Covid 19.
Hadeland folkehøgskole er organisert som et AL (andelslag) hvor andelshaverne er lokale mennesker i Gran kommune og kommunen selv. Eierformen gjør at skolen ikke kan melde seg inn i frivillighetsregisteret. Det medfører at de ikke får kompensert tapet, selv om de måtte avlyse alle arrangement i sommer pga. smittevernhensyn. Skolen har vanligvis en svært viktig inntekt fra kortkurs, sommerleirer og sommerskoler som arrangeres om sommeren. Disse ble avlyst. For Hadeland folkehøgskole representerer dette naturligvis et stort økonomisk tap.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Folkehøgskolene er viktige for regjeringen, og i 2020 har bevilgningen til folkehøgskoler for første gang passert 1 mrd. kroner. I statsbudsjettet for 2021 har regjeringen foreslått oppstart av to nye folkehøgskoler fra høsten 2021.
Kjernevirksomheten til folkehøgskolene er langkursene, hvor elevene bor på internat. Etter tett dialog med Folkehøgskolerådet fikk regjeringen i vår på plass en kompensasjonsordning for folkehøgskolene på 65 mill. kroner, jf. Prop. 117 S (2019-2020). Hadeland folkehøgskole har fått kompensasjon gjennom denne ordningen. Formålet med kompensasjonen var å gjøre det mulig for folkehøgskolene å redusere elevbetalingen i den perioden elevene ikke bodde på internatene som en følge av covid-19-pandemien.
Kompensasjonsordningen for frivilligheten og idretten er opprettet for å støtte opp om frivillig sektor, og ligger under Kulturdepartementet. Ifølge Kulturdepartementet er registrering i frivillighetsregisteret brukt som inngangskriterium for enkelt å kunne avgrense ordningen til organisasjoner som driver frivillig virksomhet, jf. lov 29. juni 2007 nr. 88 om register for frivillig virksomhet. På denne måten kan det gjøres maskinelle, automatiske kontroller som bekrefter at søkerne er innenfor målgruppa. Dette bidrar ifølge Kulturdepartementet til at støtten kan bli utbetalt raskt og målrettet. Registrering i Frivillighetsregisteret ligger også til grunn for godkjenning av ordningen hos EFTAs overvåkningsorgan, ESA. Organisasjoner som ikke oppfyller kravene til registrering i frivillighetsregisteret omfattes altså ikke av kompensasjonsordningen for frivillig sektor.