Skriftlig spørsmål fra Marit Arnstad (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:10 (2020-2021)
Innlevert: 01.10.2020
Sendt: 02.10.2020
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 09.10.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Marit Arnstad (Sp)

Spørsmål

Marit Arnstad (Sp): Vil statsråden sørge for at også festivaler som ikke har faste ansatte og faste utgifter vil få dekket sine tap som følge av koronarestriksjonene, inkludert festivaler som ikke arrangeres årlig?

Begrunnelse

I Norge har vi en stolt tradisjon for ulike messer og festivaler innenfor bl.a. landbruk og matkultur. Avlyste arrangementer har påført mange aktører i dette segmentet så store nettotap at det vil kunne påvirke den fremtidige aktiviteten i markedet negativt. Da de ulike krisepakkene kom på plass i våres ble det etter hvert på det rene at denne type selskap falt utenfor alle ordinære statlige kompensasjonsordninger i samband med pandemien. Hovedsakelig fordi denne type selskap ikke har faste ansatte og ikke har faste utgifter.
Landbruksmessa Agrisjå er et eksempel på et slikt arrangement. Messa skulle vært arrangert i august med et forventet publikumsbesøk på rundt 30.000. Koronapandemien medførte så avlysing av årets messe, noe som umiddelbart satte arrangørselskapet i en kritisk økonomisk stilling. Agrisjå eies av arrangørselskapet Trøndersk Landbruk AS, og inngår i det såkalte messetriangelet, sammen med Agrovisjon i Stavanger og Agroteknikk i Lillestrøm. Felles for disse arrangementene er å være årets nasjonale fagmesse for landbruket, altså har alle disse tre messene et intervall på tre år. Agrisjå blir altså neste gang arrangert i 2023.
Regjeringen skriver også i sitt framlegg til ny støtteordning for store publikumsåpne arrangementer, herunder messer og matfestivaler, at støtten til arrangør vil være betinget av at det avholdes tilsvarende arrangement i fremtiden. Dette gjør at Agrisjå og andre arrangementer som ikke arrangeres årlig er usikre på hvorvidt de vil kvalifisere for denne støtteordningen.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Store arrangementer kan ha stor verdi for lokalt og regionalt samfunns- og næringsliv, blant annet som følge av sine økonomiske ringvirkninger. For å bidra til at aktiviteten i dette markedet skal kunne gjenopptas så fort begrensingene på deltakerantall er hevet, har regjeringen foreslått å etablere en støtteordning for arrangører av store arrangementer som er blitt avlyst som følge av myndighetspålagte restriksjoner i 2020.
Ordningen vil avgrenses til publikumsåpne arrangementer med regional eller nasjonal verdi som faller utenfor kompensasjonsordningene for kultur- og idrettssektoren, med et ventet besøkstall på minst 500 personer. Det er en betingelse at arrangementet var planlagt avholdt i perioden fra 5. mars til 31. desember 2020, og måtte avlyses som følge av statlig myndighetspålegg i forbindelse med koronapandemien.
Jeg har sammen med landbruks- og matministeren invitert til et innspillsmøte med organisasjonene og de mest berørte aktørene 8. oktober 2020. Formålet med innspillsmøtet er å høre fra bransjeorganisasjoner og arrangører hva som er de reelle utfordringene og få innspill til hvordan støtteordningen kan innrettes på en formålstjenlig måte.
Ettersom dette arbeidet ikke er ferdigstilt, er det for tidlig å si noe om hvem som vil falle innenfor og eventuelt utenfor ordningen. Vi planlegger å avklare innretning og forvaltning av ordningen i løpet av høsten.
Regjeringen arbeider også med innretning av en kompensasjonsordning som skal dekke deler av uunngåelige faste kostnader og en utvidelse og videreføring av omstillingsordningen, begge for reiselivsnæringen. Disse ordningene vil også kunne benyttes av arrangører av messer og festivaler. Regjeringen arbeider med innretningen og forvaltningen av ordningene, og dette vil bli nærmere avklart i løpet av høsten.