Skriftlig spørsmål fra Marit Arnstad (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:8 (2020-2021)
Innlevert: 01.10.2020
Sendt: 02.10.2020
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 09.10.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Marit Arnstad (Sp)

Spørsmål

Marit Arnstad (Sp): Mener statsråden det er riktig at festivaler som har gjennomført med redusert kapasitet på grunn av koronatiltak, skal bære hele tapet selv?

Begrunnelse

Regjeringen foreslår å opprette en ny støtteordning for store publikumsåpne arrangementer, herunder messer og matfestivaler. De myndighetspålagte publikums-begrensningene har gjort det umulig å avholde arrangementer med mer enn 200 deltakere siden 5. mars 2020. Noen arrangementer har kunnet la seg gjennomføre i et mindre format, noe som har ført til stor omsetningssvikt. Regjeringens forslag til ny støtteordning gjelder kun for arrangementer som er blitt avlyst som følge av myndighetspålagte restriksjoner i 2020.
Oi! Trøndersk Mat og Drikke står bak Trøndersk Matfestival, Bryggerifestivalen, Grønn Forskning, matriketmidt.no, Ung Matglede og arbeider med Trondheim og Trøndelag som Europeisk matregion i 2022. I tillegg har Oi! bidratt sterkt for at Trondheim og Trøndelag skal bli Europeisk matregion i 2022. Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen omtales som Europas mest interessante i sitt slag. Oi! er en viktig institusjon for matprodusentene i Trøndelag, og vi lager folkefest og møteplass for 220 000 mennesker i Trondheim sentrum og representerer en samlet omsetning for lokale mat og drikkeprodusenter på 20 millioner kroner.
Trøndersk Matfestival 2020 ble ikke avlyst. Matprodusenter er flinke til å omstille seg. Selv om korona-utbruddet satte begrensninger for årets festivaler, ble Trøndersk Matfestival gjennomført på en alternativ måte i år - et sted nær deg! Nå er situasjonen den at Oi! har tapt 10 millioner kroner, og 50% av omsetningen. Får de ikke ta del i noen kompensasjonsordninger, er selskapet konkurs i januar 2021.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Store arrangementer kan ha stor verdi for lokalt og regionalt samfunns- og næringsliv, blant annet som følge av sine økonomiske ringvirkninger. For å bidra til at aktiviteten i dette markedet skal kunne gjenopptas så fort begrensingene på deltakerantall er hevet,
har regjeringen foreslått å etablere en støtteordning for arrangører av store arrangementer som er blitt avlyst som følge av myndighetspålagte restriksjoner i 2020.
Ordningen vil avgrenses til publikumsåpne arrangementer med regional eller nasjonal verdi som faller utenfor kompensasjonsordningene for kultur- og idrettssektoren, med et ventet besøkstall på minst 500 personer. Det er en betingelse at arrangementet var planlagt avholdt i perioden fra 5. mars til 31. desember 2020, og måtte avlyses som følge av statlig
myndighetspålegg i forbindelse med koronapandemien.
Jeg har sammen med landbruks- og matministeren invitert til et innspillsmøte med organisasjonene og de mest berørte aktørene 8. oktober 2020. Formålet med innspillsmøtet er å høre fra bransjeorganisasjoner og arrangører hva som er de reelle utfordringene og få innspill til hvordan støtteordningen kan innrettes på en formålstjenligmåte.
Ettersom dette arbeidet ikke er ferdigstilt, er det for tidlig å si noe om hvem som vil falle innenfor og eventuelt utenfor ordningen. Vi planlegger å avklare innretning og forvaltning av ordningen i løpet av høsten.
Regjeringen arbeider også med innretning av en kompensasjonsordning som skal dekke deler av uunngåelige faste kostnader og en utvidelse og videreføring av omstillingsordningen, begge for reiselivsnæringen. Disse ordningene vil også kunne benyttes av arrangører av messer og festivaler. Regjeringen arbeider med innretningen og forvaltningen av ordningene, og dette vil bli nærmere avklart i løpet av høsten.