Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2664 (2019-2020)
Innlevert: 17.09.2020
Sendt: 18.09.2020
Besvart: 28.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Vil helseministeren bidra til å sikre et likeverdig tilbud til pasienter med transportbehov, uavhengig av om de bor i sentrale eller usentrale strøk?

Begrunnelse

Ni distriktskommuner i Vestland står om tre uker uten avtale om pasienttransport med Helse Bergen.
Drosjeselskapene mener tilbudet fra helseforetaket er for dårlig, og det har foreløpig ikke lyktes å komme til enighet om nye avtaler.
En manglende avtale med drosjeselskapene fører til at noen pasienter mister tilbudet avhengig av hvor de bor i kommunen, og må selv stå for store utlegg til transport til helsetilbudet.
Taxiforbundet hevder maksprisen Helse Bergen har lagt seg på ikke er tilstrekkelig for drosjeselskapene i distriktskommunene, hvor det er lengre avstander mellom pasientene. I usentrale strøk må gjerne drosjen kjøre to mil for å hente en pasient, og med de foreslåtte prisene vil drosjene kun få betalt for fem av disse 20 kilometerne.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Pasienten har rett til å få dekket nødvendige utgifter til pasienttransport når pasienten må reise for å motta helsetjenester i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Dette følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 2-6 og pasientreiseforskriften.
Helseforetakene har i stor grad lagt til rette for transport til og fra behandling gjennom avtaler med transportleverandører, og rekvirerer da reise for pasienten. Men dersom et slikt tilbud ikke finnes må pasientene selv organisere reisen, og vil kunne få refundert utgifter etter søknad om dette i etterkant av reisen. Som hovedregel dekkes reisen med en standardsats per kilometer. Pasienter som har behov for bruk av drosje på reisen, kan få dekket bruk av drosje dersom vilkårene i pasientreiseforskriften for dette er oppfylt.
I forbindelse med dette spørsmålet har vi fått en kort orientering fra Helse Vest RHF. Helse Vest RHF og Helse Bergen HF understreker i sin tilbakemelding til departementet at det er viktig å sikre et likeverdig tilbud til pasienter med transportbehov. De bekrefter videre at det er riktig at Helse Bergen HF har utfordringer med avtaledekning for pasienttransport i deler av foretaksområdet. Dagens avtaler utløp 14. september i år, men ble forlenget til og med 11. oktober etter intern drøfting i Helse Bergen HF og i dialog med ordførere og brukere i de aktuelle kommunene. Bakgrunnen for forlengelsen var en helhetsvurdering av den umiddelbare konsekvensen endringen medførte for pasientene i de berørte områdene.
Helse Vest RHF oppfatter at distriktsavtalene i Helse Bergen HF ligger på et høyt prisnivå. Helse Bergen HF er opptatt av å ivareta alle sine avtaleparter og sørge for at de har mest mulig like vilkår. Disse forholdene følges nå opp i det videre arbeidet.
Helse Bergen HF samarbeider med Sykehusinnkjøp HF for å få på plass avtaler med drosjeselskap i de aktuelle områdene, med sikte på å få en full avtaledekning. Full avtaledekning er imidlertid utfordrende for alle deler av distriktet, og for flere av helseforetakene i Helse Vest. Problemstillingen gjelder for øvrig også andre steder i landet. Som nevnt må pasientene selv organisere reisen hvis avtaler ikke finnes, og vil da kunne få refundert utgifter etter søknad i etterkant av reisen.
Avslutningsvis vil jeg minne om at man på grunn av koronasituasjonen har gitt pasientene en utvidet rett til å få dekket utgifter til bruk av egen bil på reisen. Det ble denne våren innført en midlertidig endring i praktisering av regelverket for dekning av reiser med bil som gjør det enklere for en pasient å få dekket alle sine kostnader ved bruk av egen bil til og fra behandling.