Skriftlig spørsmål fra Siri Gåsemyr Staalesen (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2647 (2019-2020)
Innlevert: 16.09.2020
Sendt: 17.09.2020
Besvart: 22.09.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Siri Gåsemyr Staalesen (A)

Spørsmål

Siri Gåsemyr Staalesen (A): Vil statsråden ta initiativ til å gripe inn i salgsprosessen slik at St. Olavs gt. 32 kan sikres som studenthus i tråd med Campus strategien som er enstemmig vedtatt av Oslo bystyre?

Begrunnelse

Regjeringen har tidligere vært positiv til planene om etablering av studenthus i lokalene. Daværende kommunalminister Monica Mæland uttalte til Aftenposten 18. mai i 2019 at regjeringen først skulle avklare om andre statlige aktører var interessert i bygningen og:

«(…) men hvis det ikke finnes andre påtrengende behov for den, og man blir enige om en pris, tror jeg vi kan få dette til. Det er en veldig god idé, rett og slett (...).»

Det viste seg at det ikke var andre statlige aktører som var interessert i bygget, men i strid med det Mæland sa ble det i mai kjent at regjeringen vil selge St. Olavs gt. 32 på det åpne marked, og at bygget skal legges ut for salg allerede tidlig i 2021. Studentene har klart gitt utrykk for at de ikke kan konkurrere med store eiendomsselskaper i et åpent salg.
Bystyret i Oslo har stilt seg bak planene om etablering av et studenthus i St. Olavs gt. 32, og SiO har kommet langt i planlegging for bruk av bygget som på en svært god måte vil bidra til byutvikling i en sentral del av Oslo. Som Astrup selv sier til Aftenposten mandag 14. september er det ikke gjort konkrete undersøkelser fra Statsbyggs side foreløpig. Det betyr at statsråden fortsatt har handlingsrom til å gripe inn i salgsprosessen, slik at regjeringen kan følge opp signalene som tidligere kommunalminister Mæland har gitt.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Jeg er opptatt av at staten som eiendomsaktør har en aktiv eiendomsforvaltning for å bevare statens verdier. Hovedregelen er at statlig eiendom skal selges i markedet til høystbydende.
Vi har vurdert alle innspill i saken nøye. Dette er en særegen eiendom, lokalisert midt i Oslo sentrum. Vi har flere eksempler på at det er vanskelig å verdsette eiendommer av en slik karakter uten åpen budrunde. Oslo kommunes salg av gamle Deichmann hovedbibliotek er en god illustrasjon på dette, hvor eiendommen ble solgt for 187 millioner kroner over prisantydningen på 58 millioner kroner. Jeg mener derfor at staten er best tjent med å selge eiendommen i markedet, slik at salgsprisen reflekterer eiendommens reelle verdi. Staten har flere kostbare byggeprosjekter under planlegging og utbygging. For de statlige eiendommene hvor staten ikke lenger har behov, må vi vurdere å hente ut de økonomiske verdiene gjennom åpen budrunde i markedet. Et åpent salg utelukker ikke at SiO kan kjøpe eiendommen til bruk som studenthus. Dersom kommunen ønsker studenthus i St. Olavs gate 32, kan kommunen gi økonomisk støtte til et kjøp, ev. kjøpe eiendommen selv for å legge til rette for studenthus.
Riksantikvaren har ytret ønske om å bruke eiendommen til sin virksomhet. Siden statlige kontorlokaler normalt skal leies i markedet, ble det vurdert at Riksantikvarens behov bør dekkes på den måten.
Jeg vil på denne bakgrunn ikke gripe inn i det planlagte salget av St. Olavs gate 32.