Marianne Marthinsen (A): Hva vil regjeringen gjøre for å sikre utdanning og rekruttering til demografifaget i årene som kommer?
Begrunnelse
Forskning på demografiske problemstillinger er viktigere enn noen gang. Aldring, historisk lav fruktbarhet, økt migrasjon og virkningene av den globale pandemien illustrerer dette. Demografiske fremskrivninger utgjør en viktig del av grunnlaget for langsiktige politiske beslutninger, for eksempel om pensjon og planlegging av fremtidig velferdstilbud og infrastruktur. Perspektivmeldingen er et av de viktigste politiske dokumentene som blir lagt frem i løpet av en stortingsperiode.
I Norge har registerdata av ekstremt høy kvalitet. Det burde legge grunnlaget for et demografisk forskningsmiljø med solid nyrekruttering. I stedet smuldrer faget nå opp. Antallet demografer i SSB, som har vært et hovedsete for norsk demografisk forskning krymper fordi forskere ikke er blitt erstattet ved avganger. På UiO, det eneste universitetet som har undervist i demografi siden midten av 90-tallet, vil faget nå forsvinne på grunn av avgang og manglende nyrekruttering. Resultatet er at ingen lenger tar et overordnet ansvar for å sikre at det utdannes demografer i Norge. Faget mangler et institusjonelt hjem, og står dermed i fare for å forsvinne uten at det har vært noen politisk oppmerksomhet om det.