Skriftlig spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2246 (2019-2020)
Innlevert: 10.08.2020
Sendt: 11.08.2020
Besvart: 19.08.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Tap av pensjon og gjeldsproblematikk påvirker negativt den innsattes mulighet for en god tilbakeføring til samfunnet.
Kan statsråden redegjøre for hvilke ordninger som vil kunne motvirke og eller demme opp for en slik negativ spiral?

Begrunnelse

Den strengeste straffemetoden vi har i vårt land er frihetsberøvelse i fengsel. Utover å være frihetsberøvet skal innsatte ha de samme rettighetene som resten av befolkningen når det gjelder for eksempel rett til helsehjelp, utdanning osv.
Målet med endt straffegjennomføring etter soning er at folk skal tilbake til samfunnet som lovlydige borgere. Skal dette være mulig må innholdet i fengslet virke rehabiliterende og vi må sørge for en god tilbakeføring til samfunnet. Det er derfor svært uheldig dersom det er mekanismer som motarbeider dette.
Særlig sårbare innsatte er en velkjent problemstilling i kriminalomsorgen, opplagt gjelder dette også eldre innsatte. Gjeldsproblematikken for innsatte er likeså en velkjent problemstilling, særlig når det gjelder tilbakeføring til samfunnet.
Det bør opplagt tilrettelegges for en ordning som gjør at tilbakeføringen til samfunnet går så greit som mulig. Mulighetene for å betale ned gjeld i fengsel er små og det kan føre til ny kriminalitet og kan oppleves som en dobbel straff ved løslatelse.
Når folk kommer i fengsel stoppes andre utbetalinger fra staten, dette kan ses på som en «normalisering». Den innsatte får dagpenger i fengsel i tillegg til at kost og losji er dekt. Derfor fryses andre utbetalinger, slik som sykepenger og pensjon. Likevel kan det føre til at tilbakeføring til samfunnet blir krevende. I Dagsavisa den 10. august kan vi lese om en eldre innsatt som nå må selge eget bosted for å klare nedbetaling av gjeld når han kommer ut. Prinsippet om at frihetsberøvelse er straffen den enkelte får i fengsel (og ikke tap av andre samfunnsgoder) utfordres ved dette, det kan opplagt oppleves som en tilleggs straff å miste hus og hjem ved løslatelse.
Tap av pensjon og gjeldsproblematikk ser ut til å påvirke negativt den innsattes mulighet for rehabilitering og tilbakeføring, i og med at innsatte kan havne i en situasjon der forpliktelser utenfor fengslet ikke kan opprettholdes.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Rehabilitering og arbeid for god tilbakeføring til samfunnet er helt sentralt i norsk straffegjennomføring. Under straffegjennomføringen legges det vekt på at normalitetsprinsippet i størst mulig grad skal følges. Dette innebærer blant annet at andre offentlige etater kommer inn i fengslene og leverer de tjenester innsatte har krav på. Dette omfatter blant annet økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning fra NAV. Andre etater, som boligkontor i kommunen/bydelen der den innsatte er bosatt, namsmann og Husbanken, kan også være relevante samarbeidspartnere.
I følge folketrygdloven § 19-22 har en person som utholder varetekt, straff eller særreaksjon i anstalt under kriminalomsorgen eller tilsvarende anstalt i utlandet, ikke rett til å få utbetalt alderspensjon fra og med andre måned etter at soningen tar til.
Dette er begrunnet i at det ikke er rimelig at en trygdet skal motta uavkortede ytelser over lang tid samtidig som staten betaler for kost og losji.
Den domfelte skal tilbys en kartlegging (BRIK-kartlegging) så tidlig som mulig i straffegjennomføringen. Hensikten med denne kartleggingen er å kunne konkretisere tiltak for å bedre den innsattes situasjon. Kriminalomsorgen skal bistå den innsatte med å innhente opplysninger og få oversikt over gjeld. Kriminalomsorgen skal også bidra til at innsatte gis mulighet til å søke om betalingsutsettelse og rentefritak samt opprette kontakt med gjeldsrådgiver hos NAV.
På nettsiden www.tilbakeføring.no er det samlet relevant informasjon om tilbakeføring, bolig og økonomi og lenker til relevante aktører.
Også frivillige organisasjoner som Wayback og Røde Kors tilbyr økonomisk rådgivning.
Kriminalomsorgsdirektoratet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal gjennomgå eldre innsattes soningsforhold, og foreslå tiltak for å møte eventuelle utfordringer.
Gjeldsordningsloven legger til rette for at personer med alvorlige gjeldsproblemer kan få kontroll over sin økonomi. Det er Barne- og familiedepartement som har ansvaret for gjeldsordningsloven, og spørsmål om denne bes henvendes til barne- og familieministeren.