Kari Kjønaas Kjos (FrP): Vil statsråden vurdere forskriftsendringer som gir politibetjenter som er diagnostisert med diabetes type 1 mulighet til en individuell vurdering av spesialisthelsetjenesten, og basert på denne adgang til å kunne kjøre utrykning?
Begrunnelse
Undertegnede har blitt gjort oppmerksom på at polititjenestepersoner som er diagnostisert med diabetes type 1 ikke blir operativt godkjent. Dette skyldes at de har fått vedtak av fylkeslegen på at de ikke kan kjøre utrykning, da det ikke er hjemmel for dette i dispensasjonsadgangen i førerkortforskriftens § 7, jf. førerkortforskriftens vedlegg 1 § 31, kolonne C.
Til tross for at fylkeslegen har gjort vedtak om at politibetjentene ikke kan kjøre utrykning, er undertegnede likevel kjent med at fylkeslegen mener at denne regelen er feil medisinsk sett, og er basert på et utdatert grunnlag. I tiden etter at forskriften som vedtaket baserer seg på ble vedtatt, har det kommet svært gode medisinske hjelpemidler for personer diagnostisert med diabetes type 1. Dette omfatter blant annet en kontinuerlig vevsglukosemåler som overvåker blodsukkernivået tilnærmet i sanntid, og viser hvorvidt blodsukkernivået er på vei opp, ned, er stabilt osv. Denne vevsglukosemåleren kan brukes via både mobiltelefon og smartklokke, og reduserer risikoen for føling til tilnærmet null.
Undertegnede har blitt gjort kjent med at det i vedtaket om å ikke gi adgang til å kjøre utrykning, har blitt vist til at fylkeslegen ikke har adgang til å avvike førerkortforskriftens helsekrav, og at det blir vist til at hvorvidt regelverket burde være annerledes, er et rettspolitisk spørsmål. Undertegnede har stor forståelse for at det oppleves som svært urimelig å miste muligheten til å kjøre utrykning automatisk, uten noen individuell og reell vurdering, fordi regelverket per i dag ikke gir adgang til det. Det er også verdt å merke seg at EU / EØS-regelverket gir adgang til å kjøre utrykning i slike tilfeller, men at den norske førerkortforskriften er strengere på dette punkt.