Skriftlig spørsmål fra Siri Gåsemyr Staalesen (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2235 (2019-2020)
Innlevert: 08.08.2020
Sendt: 10.08.2020
Besvart: 18.08.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Siri Gåsemyr Staalesen (A)

Spørsmål

Siri Gåsemyr Staalesen (A): Hva er statsrådens begrunnelse for å fjerne påbudet om å vektlegge solforhold samt å fjerne veiledningspunktet om å ta hensyn til god utnyttelse av solinnstråling og gode dagslysforhold i rom for varig opphold og i tillegg fjerne anbefalingen om at alle boenheter og felles uteareal bør være solbelyst minst fem timer hver dag ved vår- og høstjevndøgn, og hvem vil tjene på denne endringen i teknisk forskrift, de som kjøper leilighetene eller de som bygger dem og selger dem?

Begrunnelse

I klassekampen 8. august skriver Jon Guttu følgende:

«Fra 1. juli 2021 blir det lovlig å bygge boliger uten i det hele tatt å ta hensyn til solinnfall i leiligheter. Da trer en endring i kraft i Teknisk byggeforskrift (TEK). Nåværende paragraf 8.10, med påbud om å vektlegge solforhold blir fjernet, sammen med veiledningspunktet som sier at det bør «tas hensyn til god utnyttelse av solinnstrålingen og gode dagslysforhold i rom for varig opphold.» Da ryker også anbefalingen om at «Alle boenheter og felles uteareal bør være solbelyst minst fem timer hver dag ved vår- og høstjevndøgn». Kravet om sol i boliger vil dermed være historie.»

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Byggteknisk forskrift (TEK) ble i 2017 forenklet og tydeliggjort for å redusere byggekostnader og unngå dobbeltregulering. Nåværende bestemmelse i byggteknisk forskrift § 8-10, om plassering av byggverk, ble vedtatt opphevet, fordi plassering av byggverk også reguleres i plan- og bygningsloven (pbl.) § 29-2. Anbefalinger om lys- og solforhold samt lyd- og vibrasjonsforhold, beskrevet i veiledningen til bestemmelsen, er dels ivaretatt gjennom bestemmelser i TEK kapittel 7, 9, 13 og 14. Terrengmessig tilpasning og plassering er ivaretatt i pbl. §§ 29-2 og 29-4.
Formålet med opphevingen var også å gi kommunene økt mulighet til tilpasninger ut fra lokalkunnskap og lokale forhold. Opphevelsen av TEK § 8-10 gjør at det nå er opp til kommunen selv å fastsette bestemmelser for plassering ut fra lys og lydforhold i sine reguleringsplaner.
Fordi mange kommuner ikke hadde innarbeidet hensynet til plassering i sine reguleringsplaner da TEK17 ble vedtatt, ble tidspunktet for opphevelsen av bestemmelsen satt til 1. juli 2021. Tidspunktet ble satt ut fra at fire år er normal periode for rullering av kommuneplaner.