Skriftlig spørsmål fra Marit Arnstad (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2211 (2019-2020)
Innlevert: 03.08.2020
Sendt: 04.08.2020
Besvart: 13.08.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Marit Arnstad (Sp)

Spørsmål

Marit Arnstad (Sp): Til erstatning for eksamenskarakter har de norske IB-elevene våren 2020 fått tildelt en algoritmebasert karakter. Algoritmen er basert på tidligere resultat i faget og tidligere resultater ved den skolen eleven går på. Flere elever opplever at den tildelte karakteren ligger godt under forventet eksamensresultat.
Hva kan norske myndigheter gjøre for å hjelpe disse elevene og rette opp en slik tilfeldig karaktersetting?

Begrunnelse

26 norske skoler tilbyr IB-linjer (International Baccalaureate). Norske IB-elever har våren 2020 fått avlyst alle eksamener på grunn av korona-epidemien. Til erstatning for eksamenskarakter på diplomet har International Baccalaureate Organization (IBO, den internasjonale organisasjonen bak IB-utdanningene) tildelt elevene algoritmebaserte karakterer på grunnlag av tidligere resultater i faget og tidligere resultater ved skolen eleven går på.
Hans Fredrik Marthinussen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, sier til NRK 16.07.20 at de karakterene de norske IB-elevene har fått «i prinsippet er ugyldige» og understreker at det er en grunnleggende forutsetning for karaktergivning i Norge at de skal være basert på individuelle prestasjoner. Følgelig mener Marthinussen at IBOs metode ikke bli kjent gyldig i en norsk domstol.
Det er åpenbart at de norske IB-elevene etter norsk lovverk har fått mangelfull eller ugyldig karaktersetting denne våren, noe som blant annet skaper store problemer for dem i videre utdanningsløp. Det å klage på karakterer er tidkrevende og belagt med gebyrer. Rettssak vil i verste fall føre til at man risikerer å stå uten gyldig karakter.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Vi forstår at usikkerheten rundt hvilke metoder som er brukt og grunnlaget for fastsetting av egne karakterer er en uheldig og frustrerende situasjon for de det gjelder. På bakgrunn av usikkerheten rundt hvordan karakterer for årets avgangselever ved International Baccalaureat (IBO) er fastsatt sendte Kunnskapsdepartementet (KD) 17. juli et brev med spørsmål om hvordan IBO har gjort dette i år. I svaret fra IBO 23. juli skriver IBO at de har "benyttet en robust vurderingsmodell for å fastsette årets karakterer og at modellen består av tre deler: individuelt studentarbeid, predicted grades og skolekontekst".
Karakterene er fastsatt på samme måte for IB-elever over hele verden. Norske utdanningsmyndigheter kan ikke endre eller sette til side gyldige vitnemål/diplom. Den enkelte elev eller skole som tilbyr IB-linje i Norge kan benytte seg av klageretten til IBO.
Datatilsynet sendte 20. juli en henvendelse til IBO der tilsynet ber om detaljer rundt modellen IBO har brukt for å fastsette karakter. Datatilsynet har sendt et forhåndsvarsel til IBO om at tilsynet legger opp til å treffe vedtak om at IB-karakterene må rettes. IBO har fått frist til 21. august med å svare Datatilsynet på dette.
Alle søkere som mener vedtaket er feil, altså hvorvidt de fikk plass eller ikke, kan klage på dette innen tre uker fra vedtaket er gjort kjent. Klager behandles av en nasjonal klagenemnd. Klagenemnden behandler og avgjør klager på selvstendig grunnlag og etter en individuell behandling.
I den situasjonen enkelte IB-elever står i, legger departementet til grunn at den som behandler klager i første instans, ev. klageorganet, vurderer om det for den enkelte klager foreligger spesielle forhold som gir grunn til å tro at karakterpoengsummen til enkelte IB-elever ikke gir et riktig bilde av kvalifikasjonene til søkeren, jf. forskrift om opptak til høgre utdanning § 7-13.
Avslutningsvis vil vi presisere at ingen av de elevene som har fått opptak til høyere utdanning i år vil bli fratatt sin plass som et resultat av Datatilsynets vedtak eller utfallet av enkeltelevers klageprosess.