Skriftlig spørsmål fra Peter Frølich (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2183 (2019-2020)
Innlevert: 01.08.2020
Sendt: 03.08.2020
Besvart: 10.08.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Peter Frølich (H)

Spørsmål

Peter Frølich (H): Skal diskrimineringsloven forstås så strengt at det anses som et lovbrudd å ytre seg spøkefullt uten intensjon om å såre eller fornærme en bestemt student i forbindelse med undervisning?

Begrunnelse

Torsdag 25. juni publiserer tidsskriftet Khrono en sak der en professor ved Universitetet i Bergen (UiB) anklages for brudd på diskrimineringsloven. Bakgrunnen for anklagen er at en student følte seg mobbet og trakassert etter at professoren i en forelesning i august i fjor underviste om sitt forskningsprosjekt om turisme. Der kom det frem at 90 prosent av de spurte tyskerne ikke så på seg selv som typiske turister i Norge. I følge den krenkede studenten skal professoren ha sagt «They (Germans) were here before, and now they sneak back in» hvorpå de fleste av studentene lo. Instituttlederen ved UiB viste til at hun hadde satt seg nøye inn i likestillings- og diskrimineringsloven og mente studenten hadde loven på sin side. Hun viser videre til i et notat om saken at «intensjonen betyr ingenting for vurderingen, men det kan ha betydning for straffeutmåling i etterkant». Instituttlederen gjør videre oppmerksom på at saken ikke per nå er lagret i personalmappen til professoren, og skriver videre «men det kan bli utfallet dersom vi går videre med saken.»

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: I sin begrunnelse for spørsmålet viser representanten til en sak der en professor ved Universitetet i Bergen (UiB) anklages for brudd på diskrimineringslovgivningen. Som statsråd vil jeg avstå fra å kommentere eller på annen måte involvere meg i enkeltsaker. Det er Diskrimineringsnemnda og domstolene som håndhever likestillings- og diskrimineringsloven. Likestillings- og diskrimineringsombudet er gitt i mandat å gi veiledning om lovverket.
Forbudet mot trakassering er nedfelt i likestillings- og diskrimineringsloven § 13 første ledd, ledelsen i utdanningsinstitusjoner sin plikt til å forebygge og søke å hindre trakassering er nedfelt i lovens § 13 sjette ledd og utdanningsinstitusjoners plikt til å bygge på likestillings- og diskrimineringslovens formål i læremidler og undervisning følger av likestillings- og diskrimineringsloven § 27. Departementets vurderinger og merknader knyttet til bestemmelsene fremgår av lovens forarbeider (Prop. 81 L (2016-2017).