Maria Aasen-Svensrud (A): Hvilket arbeid pågår for å få de store IT- og teleselskapene som opererer i Norge til å samarbeide om å avdekke overgrep og kriminalitet som deles på deres plattformer?
Begrunnelse
På NRK den 18. juni kan vi lese at politiet får daglige tips om ulovlige voldsvideoer i sosiale medier. Men at det kan ta lang tid før de kan identifisere personen som deler disse videoene.
NRK viser videre til en Instagram-konto som i to måneder delte over 50 videoer av unge som blir utsatt for vold til sine 3600 følgere.
Oslopolitiet som blir i gjennomsnitt tipset om to voldskontoer hver dag. Slike videoer er ulovlig å dele, men politiet sliter med finne ut av hvem som står bak kontoen. Det kan ta lang tid før de får IP-adressen til kontoen fra for eksempel Instagram.
Fra tidligere vet vi at det er problematisk å knytte IP-adresse til enkeltpersoner i Norge, da det kan etableres flere IP-adresser til en og samme person. Dette løses ved annen praksis i andre land.
Da Justiskomiteen besøkte London Police tidligere i denne perioden ble vi gjort oppmerksom på politiet i London sitt samarbeid med landets store tele og IT selskap for nettopp å forhindre kriminalitet på nett.
Tyskland fikk i 2018 en egen lov (NetzDG-law) som hjemler sanksjoner ved for eksempel høye bøter til store selskaper som ikke fjerner klart ulovlig materiale innen 24 timer. I Australia har man gått enda lengre ved å utstede både bøter og fengselsstraff (lSharing of Abhorrent Violent Material Act - 2019) samt at de har opprettet en egen eSafety Commissioner som kan utstede større bøter.