Kjersti Toppe (Sp): Datatilsynet har fastslått at datainnsamlingen til Smittestopp-applikasjonen er i strid med personvernforordningen, på tross av statsrådens garantier om det motsatte.
Tar statsråden selvkritikk for hvordan personvernutfordringene ved applikasjonen er håndtert, og hvordan vil han garantere at personvernet vil bli ivaretatt ved en eventuell videre bruk av Smittestopp?
Begrunnelse
15. juni ble Folkehelseinstituttet ilagt midlertidig forbud mot databehandling knyttet til Smittestopp-applikasjonen, med bakgrunn i personvernforordningen (GDPR). Pålegget er i hovedsak begrunnet i at datainnsamlingen ikke er begrenset til det som er nødvendig for å nå formålene – noe som innebærer at personvernforordningens krav om dataminimering ikke er overholdt. Datatilsynet trekker frem at applikasjonen samler inn posisjonsdata via GPS, når det kan argumenteres for at kontaktsporing ved hjelp av Bluetooth-data er tilstrekkelig. Datatilsynet mener det er positivt at FHI vil redusere lagringstiden for dataene til ti dager, men påpeker at den maksimale lagringstiden ifølge forskriften fortsatt er 30 dager. Datatilsynet viser også til at den dokumenterte nytteverdien ved applikasjonen er liten, og den dermed ikke kan forsvare det store personverninngrepet.
Flere av disse innvendingene ble reist fra flere kanter i forkant av lanseringen, deriblant av undertegnede i dokument 15:1364 (2019-2020), 19. april. Der svarer statsråden følgende:
«Vi har valgt sentral lagring og bruk av posisjonsdata fordi vi mener at det vil gi oss den mest presise og effektive smittesporingen, og det vil fungere best for å følge utviklingen av pandemien og effekten av smitteverntiltakene. Dette er gjort på en måte som sikrer personvernet og som er i tråd med personvernforordningen (GDPR).»
Pålegget fra Datatilsynet viser altså at det motsatte er tilfellet: Datainnsamlingen er gjort på en måte som bryter med personvernforordningen, og utgjør et uforholdsmessig inngrep i personvernet.
Tillit mellom myndighetene og befolkningen er avgjørende for å håndtere koronavirusutbruddet på en best mulig måte. Vi har ikke råd til å ta tilsvarende sjanser med folks personvern i fremtiden. Det er derfor avgjørende å få svar på hvordan statsråden vil han sikre at den samme feilen ikke gjøres igjen, ved en eventuell videre bruk av Smittestopp-applikasjonen.