Katrine Boel Gregussen (SV): Når vil statistikken for importandel av økologisk mat komme på plass?
Begrunnelse
Det har de siste årene vært en vekst i omsetningen av økologiske produkter, uten tilsvarende økning i norsk produksjon. Det er grunn til å tro at mye av omsetningsveksten dekkes av importert vare. Importstatistikken skiller ikke mellom import av konvensjonell og økologisk mat ettersom både konvensjonell og økologisk mat klassifiseres på varenumre i tolltariffen. Man vet derfor ikke nøyaktig hvor stor andel av den omsatte økologiske maten som er produsert i Norge. Bedre statistikk for importandel vil gjøre det lettere å koordinere tilbud og etterspørsel. Ved å se hvilke produktgrupper som har høy importvekst, og om dette er varer med produksjonspotensial i Norge, vil man kunne målrette virkemiddelbruken mot disse gruppene. Statistikkbehovet gjelder i all hovedsak grønnsaker, frukt, bær og korn, da det i liten eller ingen grad importeres økologisk kjøtt, egg og meieriprodukter (utenom ost).
I «Nasjonal strategi for økologisk jordbruk» for 2018 – 2030 fra Landbruks- og matdepartementet er det pekt på dette og uttrykt at:
«Regjeringen vil starte et arbeid for å bedre statistikkgrunnlaget på dette området.»