Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Laabak (FrP) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:1847 (2019-2020)
Innlevert: 08.06.2020
Sendt: 08.06.2020
Besvart: 15.06.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Bjørnar Laabak (FrP)

Spørsmål

Bjørnar Laabak (FrP): Vil regjeringen sørge for å følge opp og iverksette tiltak i forhold til syk laks i Enningdalselva?

Begrunnelse

Mattilsynet og veterinærinstituttet har mottatt meldinger om syk laks i Enningdalselva (Berbyelva) i Østfold. Det var situasjonen i 2019 og dette gjentar seg i 2020.
Ifølge leder i Arbeidernes Jeger- og Fiskeforening (AJJF) i Halden er det igjen tatt kontakt med Veterinærinstituttet.
AJFF opplever situasjonen som svært alvorlig situasjon siden det så langt ikke er avdekket hva sykdommen skyldes.
Det uttrykkes stor bekymring at tilsynelatende samme sykdom oppdages ved oppstart av årets laksefiske.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Til tross for omfattende undersøkelser i 2019, ble årsaken til sykdommen på laks i Enningdalselva ikke avdekket. Undersøkelsene viste imidlertid at årsaken ikke var noen av de meldepliktige sykdommene som opptrer hos laks i oppdrett, eller annen kjent sykdom hos fisk.
Lignende fenomen er observert hos atlantisk laks i flere land. Også der pågår det forskning for å finne årsak og mulige tiltak. Norske myndigheter arrangerte derfor i fjor høst et internasjonalt seminar for deling av erfaring og kunnskap om det som per nå omtales som "red skin disease".
Basert på erfaringer fra fjoråret har myndighetene utviklet et nytt meldingssystem der publikum enkelt kan melde fra om syk og død fisk. Veterinærinstituttet står for registrering og vurdering av innsendte meldinger og bilder. Dette følges opp med prøvetaking og påfølgende analyser der dette er relevant. Rapporter fra undersøkelsene vil bli lagt ut på Veterinærinstituttets nettsider. Ordningen er laget i samarbeid med bl.a. Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Lakseelver. Alle som ferdes lange norske vassdrag, oppfordres til å bruke meldingssystemet.
Beredskapsplanverket for syk villfisk er nylig oppdatert. Mattilsynet og Veterinærinstituttet har god kontakt med villfiskinteressene i Enningdalselva og Sandvikselva. Aktuelle forvaltningsetater har også for årets laksesesong etablert tett samarbeid. Mattilsynet fortsetter å informere dem som ferdes langs elver, om smitteforebyggende tiltak som at man ikke skal flytte fisk innenfor og mellom vassdrag, og at fiskeutstyr, båter m.m. skal desinfiseres ved flytting.
Sammen med villfiskinteresser og andre offentlige etater gjorde Mattilsynet og Veterinærinstituttet i fjor en betydelig innsats for å finne årsaken til sykdommen. Dette lyktes man dessverre ikke med, og arbeidet fortsetter derfor i år. Jeg følger utviklingen, og håper at vi i løpet av årets sesong vil finne svar som kan belyse årsaksforholdet og følgelig muliggjøre mer målrettede tiltak.