Tina Shagufta Munir Kornmo (V): NRK skriver 28. mai om at Oslo kommune holder igjen 200 000 dokumenter fra offentligheten, blant annet notater fra møter og telefonsamtaler. Byrådslederen mener at dette er vanlig praksis og helt i tråd med hva Stortingets har vedtatt om journalføring.
Hva tenker statsråden om denne praksisen og stemmer det at dette er utbredt praksis også i stat og andre kommuner?
Begrunnelse
Det fremkommer i NRK-oppslaget at «notater som saksbehandlere i kommunen har tatt fra møter eller telefonsamtaler med andre, står på listen over dokumenter som på fast basis har blitt utelatt fra kommunens offentlige journal.»
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kommenterer praksisen på følgende måte:
«Det er blank løgn at vi driver med hemmelighold, og derfor er premisset for hele saken feil. Mener man dette er hemmelighold, er i så fall millioner av dokumenter fra regjeringen, departementene og andre kommuner også hemmeligholdt. Hvilke dokumenter som skal journalføres bestemmes av Stortinget og regjeringen, og reglene er de samme i Oslo kommune som i departementene og alle andre kommuner. Dersom noen mener såkalt «ikke-journalpliktige dokumenter» skal være offentlige på postjournalen, må de ta det opp med de som lager reglene, altså Stortinget og regjeringen.»
Byrådslederen forsvarer denne praksisen med andre ord som noe som er standard prosedyre i store deler av det offentlige Norge, en prosedyre Stortinget har vedtatt.