Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:1665 (2019-2020)
Innlevert: 18.05.2020
Sendt: 18.05.2020
Besvart: 03.06.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): En rekke kriserammede virksomheter i hele Norge har så langt i liten grad fått økonomisk hjelp gjennom regjeringens oppfølging av de ordninger som er etablert. Dette gjelder bl.a. virksomheter som ikke er skattepliktige, f.eks. bedrifter for varig tilrettelagt arbeid, stiftelser og ideelle organisasjoner.
Hvilke nye tiltak vil regjeringen komme med for å sikre disse aktørene, hvor mange er i en kritisk økonomisk situasjon, og hvor raskt vil tiltakene bli kommunisert?

Begrunnelse

Stortinget har siden mars vedtatt omfattende økonomiske krisetiltak, men ikke alle anmodningsvedtakene er fulgt opp enda. I RNB omtales virksomheter som stiftelser, ideelle organisasjoner og VTA-bedrifter sammen med frivillige organisasjoner, idrett, annen kultur og museumsdrift. Stortingets anmodningsvedtak angående det som går under kultur anses nå av regjeringen å være fulgt opp og kvittert ut. Men situasjonen for bedrifter med varig tilrettelagt arbeid, stiftelser og ideelle organisasjoner er uavklart.
Eksempelvis Valnesfjord Helsesportssenter er godkjent hos skatteetaten som frivillig organisasjon. Nå er situasjonen ved Valnesfjord Helsesportsenteret uavklart i forhold til koronasituasjonen, og stiftelsen er i en kritisk økonomisk situasjon.
Uavklarte situasjoner og sammenfall av hendelser ved Valnesfjord Helsesportsenter fører blant annet til at terapiridetilbudet som har vært viktig ved senteret siden 1983 avvikles. Hestene skal selges, og det vil bli veldig vanskelig å starte opp med terapiridning på nytt igjen, om hestene og fagmiljøet om terapiridning blir borte.
Et annet eksempel er Stiftelsen RIBO i Saltdal som tilbyr tjenester innenfor habilitering, rehabilitering, behandling og botilbud til personer med sammensatte utfordringer. RIBO ble landskjent etter TV-programmet Helene sjekker inn. RIBO får ikke ta del i dagens kompensasjonsordning for tapte inntekter, og frykter de må bære hele byrden ved pandemien selv.
Merkostnader og inntektstap ved pandemien, koronasituasjonen, gjør det vanskelig for mange for bedrifter med varig tilrettelagt arbeid, stiftelser og ideelle organisasjoner som setter brukeren av tjenestene i første rekke. Disse aktørene tar aldri utbytte, eller har store økonomiske overskudd å tære på.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Så langt har regjeringen innført en rekke ulike tiltak for virksomheter som er hardt rammet økonomisk som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene. Kompensasjonsordningen for skattepliktig næringsliv har bidratt med rask nødhjelp i den akutte fasen, slik at aktiviteten i økonomien kan ta seg raskt opp igjen når smitteverntiltakene gradvis lettes på.
Stiftelser og ideelle organisasjoner som er registrert i Frivillighetsregisteret før 5. mars 2020 vil kunne søke tilskudd fra kompensasjonsordningen for arrangører i frivillighets- og idrettssektoren. I den grad virksomheten har inntekter fra stevner eller andre arrangementer, kan inntektsbortfall fra disse evt. dekkes av arrangørordningen under Kulturdepartementet, dersom kravene til ordningen er innfridd. De fleste virksomheter vil være omfattet av en eller flere av ordningene som er innført.
De virksomhetene som faller utenfor kompensasjonsordningene, er svært ulike. Noen stiftelser og ideelle organisasjoner har omfattende økonomisk virksomhet og opererer i grenseland for skatteplikt, mens andre er små, lokale og rent frivillige organisasjoner. Noen er også offentlig eid eller mottar betydelig offentlige tilskudd. Det kommer i tillegg til den fordelen det er å være unntatt fra skatteplikt, og er fordeler som kommersielle aktører ikke har. Hvordan aktiviteten i en spesifikk stiftelse eller organisasjon er påvirket av virusutbruddet, og hvilken støtte de kan ha behov for, varierer derfor stort.
Regjeringen la i Prop 127 S (2019-2020) frem forslag om en ny midlertidig støtteordning for virksomheter som tar tilbake permitterte. Bedriftene kan søke om støtte for juli og august eller bare august. Flere virksomheter vil være søknadsberettiget enn i kompensasjonsordningen. Foretak, stiftelser, foreninger og frivillige organisasjoner vil også kunne søke. Regjeringen vil komme tilbake med en mer detaljert utforming og nærmere avgrensning av ordningen i en ny lovproposisjon om kort tid.
I tillegg foreslår regjeringen en ny tilskuddsordning på 180 mill. kroner for forhåndsgodkjente arrangører av VTA og AFT. Formålet med ordningen er å unngå at arrangørene går konkurs og deltakerne mister sitt tilbud som følge av tapte salgsinntekter på grunn av smitteverntiltakene. Jeg viser til Prop. 127 S (2019-2020) for nærmere omtale.