Hanne Dyveke Søttar (FrP): 16. april kom det nye retningslinjer som skulle sikre at barnehager og SFO skulle kunne åpne. På regjeringen.no står det: «For foreldre til barn som mottar tilbud i barnehage og SFO, gjelder ordinære regler om foreldrebetaling, uavhengig av antall timer tilbudet omfatter.» Dette har slått uheldig ut. Selv med kun 70 % tilbud må man betale 100 %.
Syns statsråden det er greit?
Begrunnelse
Mange steder i landet må foreldre med barn i barnehage begynne senere enn vanlig, og slutte tidligere enn vanlig med de nye åpningstidene i barnehagene. For mange fører dette til trekk i lønn, samtidig som man ikke får redusert foreldrebetaling når barna ikke får full dag i barnehagen. Foreldre med barn i SFO blir oppfordret til IKKE å bruke plassen, men må likevel betale full pris.
Ifølge VG er barnehagene i Oslo bare åpne 6,5 timer hver dag. I Bergen holder barnehagene åpne i 7 timer. Forskjellene landet over er store. Flere barnehager, med redusert tilbud, tilbyr heller ikke full tid til barn med foreldre som jobber med samfunnskritiske oppgaver.
Spesielt arbeidstakere i privat sektor med begrenset mulighet for hjemmekontor har store problemer med å få hverdagen og økonomien til å gå opp. Dersom denne situasjonen varer over tid, vil mange barnefamilier få store problemer, og dette kan i ytterste konsekvens bidra til å øke arbeidsledigheten ytterligere i en periode med historisk høy ledighet.
Tidligere er det uttalt fra regjeringshold at tilpasning av arbeidstid må gjøres lokalt, mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Etter nesten én måned med åpne barnehager er mange foreldre fortvilt over situasjonen.
En eventuell omgjøring av omsorgsdager til timer/halve dager har vist seg å være vanskelig.
Dette har spesielt berørt arbeidsgivere som ønsker å holde hjulene i gang, og som samtidig har så stor nedgang i omsetning at dette bare fører til ekstra, utfordrende kostnader. Da blir det enklere å heller permittere.
Ett redusert tilbud bør føre til redusert pris; man skal kun betale for det man får.