Skriftlig spørsmål fra Fredric Holen Bjørdal (A) til finansministeren

Dokument nr. 15:1408 (2019-2020)
Innlevert: 23.04.2020
Sendt: 24.04.2020
Rette vedkommende: Kommunal- og moderniseringsministeren
Besvart: 30.04.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Fredric Holen Bjørdal (A)

Spørsmål

Fredric Holen Bjørdal (A): Eg viser til avsløringane om at fleire offentleg tilsette deltok på det mykje omtala Tangen-seminaret i USA. Sjølv om skattebetalarane no må ta rekninga for reise og opphald, fekk seminardeltakarane mange fordelar som truleg kan reknast som gåver. Regjeringa stramma i 2019 inn skatteregelverket for fordelar og rabattar til arbeidstakarar og frivillige.
Vil regjeringa undersøke om dei som deltok på dette seminaret i kraft av sine offentlege stillingar har mottatt gåver eller andre fordelar som kan vere rapporterings- og skattepliktige?

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Lønn og andre økonomiske fordeler man mottar i arbeidsforhold, er i utgangspunktet skattepliktige. Deltakelse på seminar, som ledd i arbeidet, regnes ikke som en skattepliktig fordel for den enkelte. Skattereglene gjelder likt for alle som er bosatt i Norge, herunder reglene om beskatning av naturalytelser i arbeidsforhold og reglene om skatt på arv og gaver.
For statsansatte følger det av statsansatteloven § 39 at det ikke er anledning til å ta imot gaver, tjenester mv. som er egnet til, eller som av giveren er ment, å påvirke tjenesteutøvelsen. I «Veileder om gaver i tjenesten» og i «Etiske retningslinjer for statstjenesten» gis nærmere veiledning om hvordan reglene skal forstås. Reglene gjelder tilsvarende for statsråder og øvrig politisk ledelse i departementene.
Deltakelse på seminar, som ledd i arbeidet, er som nevnt ikke en skattepliktig fordel for den enkelte. Det er lang praksis under nåværende og tidligere regjeringer for at statsråder deltar på ulike arrangementer både innenlands og utenlands, og arrangørene varierer mellom offentlig sektor, privat sektor, frivillig sektor eller samarbeid mellom disse. Det samme gjelder for stortingsrepresentanter. På de ulike arrangementene serveres det som regel mat, og programmet inneholder ofte kulturelle innslag.
Arv og gaver er i utgangspunktet ikke skattepliktig inntekt for mottaker. Alle som har mottatt arv og/eller gaver som tilsammen er på 100 000 kroner eller mer, skal imidlertid føre dette opp i skattemeldingen. Dette er kun en opplysningspost, og omfatter ikke deltakelse på seminarer eller konferanser som er et ledd i arbeidet.
Gjeldende regler er generelle, og jeg kan ikke se at det er hensiktsmessig å etablere noen nye rutiner i denne saken. Jeg kan samtidig opplyse om at departementet vil sende på høring et forslag til lovhjemmel for en registreringsordning for statsansattes verv og økonomiske interesser. En slik ordning kan være med på å videreutvikle tillitsforholdet mellom forvaltningen og befolkningen.