Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1345 (2019-2020)
Innlevert: 16.04.2020
Sendt: 17.04.2020
Besvart: 27.04.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Burde erfaringene fra pandemien føre til at man vurderer nye modeller for sykehusbygg og bør det vi nå erfarer få konsekvenser for pågående prosjekter?

Begrunnelse

Det har vært forskjellige syn på sentralisering av sykehus og sykehusbygg i Norge. Den pågående pandemien og krisa Norge står oppe i er ennå ikke evaluert. Likevel tyder mye på at en lærdom vil være at det med tanke på å forhindre smittespredning er gunstig å ha flere lokasjoner og akuttmottak.
I et intervju med NRK drøftet Espen Rostrup Nakstad, fungerende assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, mulige lærdommer av korona-situasjonen. Her uttalte han blant annet at

«Kanskje må vi ha systemer med sykehus med mer plass, ikke bygge svære høye tårn, men på en måte ha mer smittevernhensyn inn i måten vi bygger sykehus på.»

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Norge har en desentralisert sykehusstruktur med både små og store akuttsykehus. Sykehusstrukturen ble fastsatt i forrige Nasjonale helse- og sykehusplan. Mange av dagens sykehusbygg er av eldre dato med dårlige tekniske løsninger og flersengsrom.
Flere av de eldre sykehusene skal nå fornyes og oppgraderes, og det pågår omfattende utbygginger og moderniseringer. De pågående prosjektene er i ulike faser. Noen er under bygging, andre har nær forestående byggestart og noen er fremdeles i prosjekteringsfasen. Kvalitet, pasientsikkerhet og smittevern er en svært sentral del i utviklingen av de nye sykehusprosjektene. Sykehusene er planlagt med fleksible løsninger for å kunne tilpasses stadige endringene i måten helsetjenester leveres på, og for å kunne fungere under perioder med økt pågang og mottak av uforutsette og store pasientgrupper som f.eks. ved store ulykker og virusutbrudd.
Det er risiko for smitte i alle bygg, både høye og lave. Nye sykehusbygg planlegges med teknologi og tekniske løsninger med bedre forutsetninger for smittevern, enn det som er mulig i mange av dagens eldre sykehusbygg.
Planprosessen for sykehusutbygging tar tid. Det er viktig at vi ikke stopper utbygging og planlegging av nye sykehusprosjekter. Vi trenger nye moderne sykehus for å være bedre rustet i kommende beredskapssituasjoner. I dette arbeidet vil en selvfølgelig ta med seg erfaringer og kunnskap både fra inn- og utland fra koronapandemien.