Siv Jensen (FrP): Når og hvordan skal regjeringen levere på merknaden fra finanskomiteen om å styrke reisegarantifondet slik at pakkereiseselskapene kan kompenseres for å unngå konkurser?
Begrunnelse
Det regjeringen opprinnelig leverte i sitt forslag til tredje krisepakke hjelper forbrukeren når reisearrangørene går konkurs, men ikke for å holde arrangørene i gang. Folk risikerer fremdeles å miste virksomheten sin, livsverket sitt, og jobben sin, om ikke vi kommer disse til unnsetning. Den helt spesielle situasjonen disse står i som følge av pakkereiseloven, gjør at de ikke vil bli reddet av generelle ordninger. De trenger en form for kompensasjon for de refusjonene de må tilbakebetale til sine kunder.
I den akutte økonomiske situasjonen som reiselivsbedriftene er i nå vil sikring av reisegarantiordningen sammen med en kompensasjonsordning for refusjoner etter pakkereiselovens §§ 22 – 24 bidra til å legge grunnlag for å opprettholde tilliten til forbrukerne, unngå konkurser og sikre likviditet til reiselivsbedriftene, inkludert maritimt reiseliv. Samtidig vil bredden av norsk reiseliv være avhengig av reisearrangørene for å komme i gang igjen, når restriksjonene oppheves. FrPs mål er å berge arbeidsplassene gjennom dette og at ikke reisearrangørene går konkurs.
Stortinget ønsket derfor at regjeringen skulle komme tilbake med en vurdering av hvordan reisegarantifondet kan styrkes for å hjelpe pakkereisearrangørene.
I finanskomiteens innstilling 216 S til endringer i statsbudsjettet for 2020 har komiteen følgende merknad:
"Komiteen viser til regjeringens forslag om at reisegarantifondet styrkes samtidig som det åpnes for at fristen til å refundere pakkereiser fra pakkereiseselskaper kan utsettes utover 14 dager. Komiteen påpeker at pakkereiseloven § 24 gir pakkereiseselskapene det økonomiske ansvaret for å refundere alle innbetalte beløp for en reise som ikke finner sted. Reisegarantifondet kan i dag bare brukes til refusjoner der pakkereiseselskapet er insolvent. Komiteen mener det er behov for en ytterligere styrking av reisegarantifondet, og ber regjeringen raskt gi en vurdering av om fondet bør ha en rolle for forbrukerne før pakkereiseselskapene blir insolvent, og ber regjeringen raskt komme tilbake til Stortinget med et forslag om hvordan dette kan gjøres, for eksempel etter dansk modell."