Skriftlig spørsmål fra Monica Carmen Gåsvatn (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1228 (2019-2020)
Innlevert: 12.03.2020
Sendt: 12.03.2020
Besvart: 17.03.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Monica Carmen Gåsvatn (H)

Spørsmål

Monica Carmen Gåsvatn (H): Sarpsborg kommune har i en årrekke bedrevet omfattende persontransport mot vederlag uten å ha løyve for slik virksomhet.
Hva slags konsekvenser mener statsråden at slikt lovbrudd bør få, brukerne, som har betalt for tjenesten, har fått beskjed av kommunen om at de ikke kan påregne noen som helst form for kompensasjon/tilbakebetaling, og hva tenker statsråden om det?

Begrunnelse

Det vises i denne forbindelse til skriftlig spørsmål til og svar fra Samferdselsministeren i Dokument nr. 15:578 (2019-2020).
Yrkestransportloven setter strenge krav til både sjåfører og kjøretøy som skal benyttes til persontransport mot vederlag. Dette blant annet for å sikre forsvarlig transport.
I dette tilfellet har brukerne betalt for en tjeneste som ikke er innenfor de rammer og krav som loven setter.
Vi vet at private personer som driver persontransport mot vederlag uten å ha løyve for det har blitt møtt med reaksjoner som avskiltning, inndragning av førerkort etc.
Ut fra et allmennpreventivt hensyn, og prinsippet om likhet for loven vil det fremstå som bemerkelsesverdig om en kommune kan bryte samme lovverk gjennom flere år, uten at det får konsekvenser.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg vil innledningsvis vise til den redegjørelse Samferdselsministeren ga for forståelsen av yrkestransportlova i svar på skriftlig spørsmål i dokument nr. 15:578 (2019-2020).
Reguleringen av yrkestransport og yrkestransportlova hører under samferdselsministerens ansvarsområde.
Når det gjelder eventuelle strafferettslige konsekvenser av brudd på yrkestransportlova, så har § 41 en hjemmel som åpner for at brudd, og forsøk på brudd, på loven, herunder brudd på løyveplikten, kan straffes med bot.
Vurderingen av om Sarpsborg kommune i dette tilfellet skal straffeforfølges, må gjøres av påtalemyndigheten. Behandlingen av enkeltsaker på straffesaksområdet hører under påtalemyndigheten, som ledes av Riksadvokaten. Tilsvarende vil en utmåling av eventuell straff, for eksempel størrelse på bot, måtte vurderes konkret i den enkelte sak av påtalemyndigheten, eller av domstolen dersom saken føres for retten. Påtalemyndigheten og domstolene er i sin behandling av enkeltsaker uavhengige, og de kan ikke instrueres av justisministeren eller departementet.
Spørsmål om et eventuelt brudd på løyveplikten fra kommunens side bør få andre konsekvenser og i tilfelle hvilke, og vurderinger av betydningen av dette for kommunens innbyggere med videre, som representanten tar opp, antas å høre under henholdsvis samferdselsministerens og kommunalministerens ansvarsområde.