Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1212 (2019-2020)
Innlevert: 10.03.2020
Sendt: 11.03.2020
Besvart: 17.03.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Hva mener statsråden må gjøres for å rette opp i de utilsiktede bivirkningene, og er statsråden enig i at denne endringen av salærforskriften var et lite treffende virkemiddel slik evalueringen viser?

Begrunnelse

For tre år siden reduserte regjeringen advokaters godtgjørelse til reiser gjennom endringer i salærforskriften. Regjeringens intensjon var å stimulere advokater og sakkyndige til både å reise mindre, og til i større grad å jobbe under reisetiden, med at de da kan fakturere full sats for tiden de arbeider. Justiskomiteens flertall på Stortinget har påpekt i budsjettinnstillingen at man allerede fikk tilbakemeldinger om uheldige utslag av endringen. Flere steder har det vært vanskelig å få oppnevnt sakkyndige grunnet lange reiseveier. Flertallet etterlyste også oppfølging av anmodningsvedtak 276, fra desember 2016, der regjeringen ble bedt om å evaluere salærforskriften når det gjelder godtgjørelse ved reisefravær i løpet av tre år.
Vista Analyse har nå evaluert endringen, og konklusjonen er blant annet at den årlige besparelsen er på rundt 90 mill. kroner. Samtidig viser Vista Analyse til at halveringen av reisefraværsgodtgjørelsen er et lite treffende virkemiddel, og at satsreduksjonen har utilsiktede bivirkninger, blant annet at også nødvendig reiseaktivitet blir mindre attraktivt i områder med store avstander.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Fra 1. januar 2017 ble godtgjøring for reisefravær for advokater, sakkyndige og tolker redusert fra hel til halv sats. Vista analyse har på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet utført en evaluering av denne endringen i salærforskriften. Det er viktig å gjennomføre evalueringer for å få informasjon om effektivitet, måloppnåelse og resultater.
Justis- og beredskapsdepartementet har nylig mottatt rapporten, «Evaluering av endring i godtgjøringsreglene ved reisefravær». Rapporten har ikke funnet at borgerne ikke har fått den rettshjelpen de har krav på. Samtidig tar jeg på alvor funnene og vurderingene i rapporten om utilsiktede virkninger av regelendringen. Det er for tidlig å si noe om hvordan rapporten skal følges opp. Det må jeg komme tilbake til når jeg har fått vurdert rapporten grundigere.