Skriftlig spørsmål fra Eirik Faret Sakariassen (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1150 (2019-2020)
Innlevert: 04.03.2020
Sendt: 05.03.2020
Besvart: 13.03.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Spørsmål

Eirik Faret Sakariassen (SV): Over de siste årene har medisinmangelen nasjonalt og internasjonalt blitt stadig mer prekær. 1. februar 2019 var Legemiddelverket ute og fryktet at det kan bli mangel på antibiotika og bedøvelsesmidler som en følge av SARS-CoV-2.
Hvordan er status nå på medisintilgangen i Norge, for hvilke medisiner er den særlig prekært, og har ministeren vurdert at be medisinnæringen ta initiativ til samarbeid med produsenter i andre land til produksjon i Norge?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Utbruddet av koronaviruset i Kina påvirker både tilgangen til og forbruket av legemidler. Kun en marginal andel av legemidlene som brukes i Norge produseres i Norge. Norge er avhengig av import for å dekke behovet for legemidler. Markedet og forsyningskjedene for legemidlene er globale.
Legemiddelverkets vurdering er at lagrene i Norge for antibiotika, bedøvelsesmidler, febernedsettende og smertestillende er tilstrekkelig for et normalt forbruk. Legemiddelverket har i samarbeid med Mangelsenteret satt opp en liste over legemidler det trolig kan bli økt etterspørsel av ved et større utbrudd av koronaviruset i Norge. Helsedirektoratet fikk den 6. mars 2020 i oppdrag å forberede innkjøp av legemidler for håndteringen av utbruddet av koronaviruset. Helsedirektoratet er i denne sammenheng også bedt om å vurdere om det i lys av beredskapssituasjonen er mulig å øke produksjonskapasiteten på kritiske legemidler i Norge.
Som et ytterligere tiltak for å ivareta tilgangen til legemidler som følge av utbruddet av koronaviruset fastsatte Helse- og omsorgsdepartementet 6. mars 2020 en forskrift som innebærer innføring av meldeplikt før parallelleksport samt Legemiddelverkets adgang til å forby paralleleksportforbud og innføre rasjonering av legemidler.
Videre ser vi nå også på muligheten for å slutte oss til EU-initiativ for felles anskaffelse av legemidler, medisinsk utstyr, beskyttelsesutstyr og andre helsemessige tiltak – The Joint Procurement Agreement for medical countermeasures.
Vi jobber også med å trygge legemiddeltilgangen i Norge på sikt. I 2018 fikk Helsedirektoratet i oppdrag å foreta ny vurdering av legemiddelberedskapen i Norge. Rapporten Nasjonal legemiddelberedskap- vurderinger og anbefalinger (IS-2837) ble overlevert Helse- og omsorgsdepartementet 21. juni 2019.
Som en oppfølging av rapporten fra juni 2019, har Helsedirektoratet utarbeidet en delrapport om legemiddelproduksjon. Rapporten Nasjonal legemiddelberedskap – Delrapport: Legemiddelproduksjon (IS-2873) ble overlevert Helse- og omsorgsdepartementet 29. februar 2020. Rapportens hovedfokus er å fremme anbefalinger som vil bidra til å øke tilgangen til legemidler ved forsyningssvikt. En av anbefalingene er gjennomføring av en samfunnsøkonomisk analyse for produksjon av smalspektrede antibiotika (penicillin) i Norge. En slik analyse vil få frem kost nytte knyttet til slik legemiddelproduksjon og vil bidra til å etablere et kunnskapsgrunnlag for videre drøfting av muligheten til å produsere smalspektrede antibiotika i Norge. Helsedirektoratet anbefaler også flere tiltak knyttet til internasjonalt samarbeid. Det anbefales blant annet nordisk samarbeid om innkjøp av råvarer og etablering av en nordisk eller europeisk formelsamling for apotekproduserte legemidler. Begge tiltakene krever videre utredning som følges opp av departementet.