Skriftlig spørsmål fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1141 (2019-2020)
Innlevert: 04.03.2020
Sendt: 04.03.2020
Besvart: 11.03.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Kari Kjønaas Kjos (FrP)

Spørsmål

Kari Kjønaas Kjos (FrP): Vil statsråden se på mulighetene for å oppheve foreldelsesfristene i saker som omhandler seksuelle handlinger begått mot mindreårige, slik som ble gjort for seksuell omgang med mindreårige i 2014?

Begrunnelse

Høsten 2019 kunne vi lese på NRK om en 40 år gammel mann, som ble frikjent for overgrep, til tross for at han innrømmer å ha utført handlinger som har vært «grenseoverskridende og skadevoldende» mot en 13 år yngre jente, som på tidspunktet for handlingene var fem år gammel. Mannen har innrømt at han fikk den da fem år gamle jenta til å stryke seg i underlivet og at han viste henne pornofilmer. Lagmannsretten frikjente likevel mannen for overgrep, men mannen må likevel betale nær kr. 400.000 i erstatning. Jenta sliter i dag med både depresjoner og PTSD.
Mannen kunne i denne saken ikke dømmes for overgrep blant annet fordi handlingene ligger mange år tilbake i tid. Manglende domfellelse skyldes at det i dag er en viktig juridisk forskjell på seksuell handling og seksuell omgang. Dersom mindreårige i dag blir utsatt for en seksuell handling, starter foreldelsesfristen i det øyeblikket overgrepene tar slutt. Blir mindreårige utsatt for seksuell omgang, blir imidlertid ikke den straffbare handlingen foreldet og vil kunne straffeforfølges selv etter lang tid. Denne forskjellen eksisterer til tross for den krenkelse seksuelle handlinger begått mot mindreårige utgjør, og til tross for at også handlinger som etter loven ikke klassifiseres som «seksuell omgang» klart må kunne sies å utgjøre et overgrep når de blir begått overfor mindreårige. Mindreårige må ha det samme vernet mot slike handlinger som de har mot seksuell omgang, selv om handlingene har skjedd langt tilbake i tid.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg er klar over at foreldelse av straffeansvar noen ganger kan få uheldige utslag. Det gjelder særlig i saker om overgrep mot barn, der fornærmede ofte først er i stand til å fortelle om hendelsene etter at han eller hun har blitt vesentlig eldre. Samtidig tjener foreldelsesreglene viktige formål, slik at en bør være varsom med å helt oppheve foreldelsesreglene for annet enn de aller mest alvorlige forbrytelsene.
Justis- og beredskapsdepartementet sendte mai 2018 på høring et forslag om forlenget foreldelsesfrist i saker om seksuell handling med barn under 16 år. Forslaget går ut på at foreldelsesfristen på fem år først begynner å løpe når fornærmede har fylt 18 år. Det er til behandling i departementet, og det tas sikte på snarlig oppfølgning.