Nicholas Wilkinson (SV): Helseministeren har snakket om å styrke primærhelsetjenesten og fastlegeordningen, men kuttet i Helsebiblioteket rammer nettopp dem.
Hva vil helseministeren gjøre med det?
Begrunnelse
Helsebiblioteket har gjennom mange år vært framholdt som en stor suksess innenfor tilgang til oppdatert kunnskap om helse, og som måte å gjøre digitale ressurser tilgjengelig på. Helsebiblioteket har inngått nasjonale avtaler om tilgang til tidsskrifter, databaser og andre digitale ressurser som har vært gjort tilgjengelig for studenter og forskere, og ikke minst helsepersonale over hele landet – både i helseforetakene og i kommunene.
Når Helsebiblioteket har inngått slike avtaler som omfatter hele landet, har det ikke vært vesentlig dyrere enn om de skulle inngå det bare for en begrenset brukergruppe.
Nå sliter Folkehelsa økonomisk samtidig som lav kronekurs gjør at utenlandske digitale ressurser blir dyrere. Fra 1. mars vil derfor Helsebiblioteket si opp flere avtaler. Det er Tidsskriftspakkene PsycARTICLES og ProQuest Health Research Premium Collection går ut av HB. PsycARTICLES inneholder ca. 120 tidsskrifter innen psykisk helse og ble kjøpt inn i forbindelse med opptrappingsplan for psykisk helse. ProQuest er den største pakken med over 4000 tidsskrifter og dekker et bredt spekter av temaer innen medisin og helsefag.
Dette presser utgiftene over på utdanningsinstitusjonene som må inngå separate avtaler med PsycARTICLES og ProQuest. Det er ingen tvil om at det vil koste mange ganger så mye som det helsebiblioteket sparer på å si opp sin avtale. I tillegg vil det bety at alle brukere i helsevesenet utenom uh-institusjonene mister tilgang.
Dette er altså et eksempel på at en nedskjæring i Helsedirektoratet fører til et dårligere tilbud, økte offentlige utgifter og kanskje mindre tilgang til god fagkunnskap.