Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1002 (2019-2020)
Innlevert: 18.02.2020
Sendt: 19.02.2020
Besvart: 27.02.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan vil statsråden sikre at fylkesmennene har nok ressurser til å utføre lovpålagte tilsyn av barnevernsinstitusjoner, samt påse at tilsynene utføres på tidspunkt hvor barna kan bidra med sine innspill i tilsynene?

Begrunnelse

Ifølge NRK Oslo og Viken har Fylkesmannen i Oslo og Viken bare utført halvparten av de lovpålagte tilsynene av barnevernsinstitusjonene i regionen. I tillegg fremkommer det at mange av tilsynene skjer på dagtid, mens barna befinner seg på skolen.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Barn og unge som må bo på institusjon i en kortere eller lengre periode er i en særlig sårbar situasjon. Det er derfor helt avgjørende at de får den hjelpen og omsorgen de trenger. Tilsyn ved institusjoner er derfor sentralt for å kunne sikre at barna og ungdommene blir godt ivaretatt.
Fylkesmannsembetene er rammefinansiert over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett. Antall barn i institusjon i det enkelte fylke inngår som kriterie for fordeling av ressurser mellom embetene. Innenfor budsjettrammen har fylkesmannen ansvar for å ivareta lovpålagte oppgaver.
Departementet har i vår tilbakemelding på årsrapporter bemerket at det i enkelte embeter har vært vesentlige avvik ved oppfyllelsen av krav til antall tilsynsbesøk i barneverninstitusjoner. Også i andelen gjennomførte samtaler med barn har det vært tilfeller av vesentlig avvik. Dette har vært fulgt opp i styringsdialogen med fylkesmannen.
Fylkesmannen har ansvar for å føre tilsyn blant annet med barneverninstitusjonene, jf. barnevernloven § 2-3 b tredje ledd. Videre har Statens helsetilsyn det overordnede faglige ansvaret for tilsyn på barnevernområdet, jf. barnevernloven § 2-3 b første ledd. Helsetilsynet er et faglig uavhengig organ som blant annet utvikler veiledere med prosedyrer for fylkesmannens behandling og gjennomføring av tilsyn.
Innholdet i fylkesmannens tilsynsansvar med barneverninstitusjonene er nærmere utdypet i tilsynsforskriften. Fylkesmannen skal påse at den enkelte institusjonen drives i samsvar med lov og regelverk, og at det enkelte barnet får forsvarlig og respektfull omsorg og behandling, jf. § 2 og 7. Videre er det presisert i forskriften at fylkesmannen blant annet skal føre tilsyn gjennom rutinemessige tilsynsbesøk, jf. § 8. Besøkene skal gjennomføres så ofte forholdene ved institusjonen tilsier det, men minst to eller fire ganger hvert år avhengig av om det er en omsorgs- eller atferdsinstitusjon.
De kravene til tilsynet som følger av barnevernloven og av tilsynsforskriften følges opp av Statens helsetilsyn i styringsdialogen med fylkesmennene, samt i møter og dialog de har med embetene. Det fremgår av Helsetilsynets Veileder i tilsyn med barneverninstitusjoner at tilsynet «skal legges til et tidspunkt der det kan forventes at ungdommene er til stede på institusjonen.» Videre fremgår at

«Fylkesmannen må skaffe seg kunnskap om institusjonens rutiner og gjøremål, slik at tilsyn ikke legges til et tidspunkt der det er sannsynlig at barna ikke er hjemme. Tilsyn skal legges utenom skoletid eller arbeidstid. Kravet gjelder både ved meldte og uanmeldte tilsyn.»

Fylkesmannen rapporterer til Helsetilsynet på andel tilbudte og gjennomførte samtaler, og blir fulgt opp på dette hvert tertial. Barnas egne synspunkter er en viktig informasjonskilde i vurderingen av om den enkelte institusjon drives i henhold til regelverket, og av om det enkelte barnet får forsvarlig omsorg og behandling. I dialogen med fylkesmennene vektlegger Helsetilsynet gjennomføring av samtaler med barn på institusjon.
Det er i tildelingsbrevet til fylkesmennene for 2020 presisert at fylkesmannen "skal ta kontakt med det enkelte barn med tilbud om tilsynssamtale. Barnet kan kontaktes i forkant eller under fylkesmannens tilsynsbesøk. Dersom barnet ikke var tilstede under tilsynsbesøket, skal fylkesmannen i etterkant kontakte barnet med tilbud om samtale." Dette er viktig for at tilsynsmyndighetene får et godt og dekkende innsyn i den enkelte institusjon.
Fylkesmannen må i tilsynet med barneverninstitusjonene oppfylle de kravene som følger av barnevernloven og av tilsynsforskriften. Fylkesmannen er rammefinansiert, og har selv ansvar for fordeling av ressurser mellom oppgaver på de ulike sektorområdene. Jeg forutsetter at hver enkelt fylkesmann sørger for at det at det blir satt av tilstrekkelig med ressurser slik at de ivaretar sitt lovpålagte ansvar for å føre tilsyn på barnevernområdet. Jeg legger for øvrig til grunn at eventuelle avvik følges opp av Statens helsetilsyn som overordnet tilsynsmyndighet på barnevernområdet.