Skriftlig spørsmål fra Jan Bøhler (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:948 (2019-2020)
Innlevert: 13.02.2020
Sendt: 14.02.2020
Besvart: 19.02.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jan Bøhler (Sp)

Spørsmål

Jan Bøhler (A): Høsten 2019 ble det opprettet en falsk Facebook-side kalt Grorudfc der kriminelle aktører utgir seg for å være Grorud Idrettslag (GIL). De kontakter unge nigerianske fotballspillere og tilbyr dem papirer og kontrakter, imot at de betaler inn et betydelig pengebeløp. Ofte har nettsvindel en slik internasjonal karakter.
Hva kan Norge og norsk politi gjøre for å få fjernet en slik Facebook-side og stoppe kriminelle som svindler unge sårbare mennesker?

Begrunnelse

De kriminelle som står bak Facebook-sida Grorudfc kontakter unge nigerianske fotballspillere og tilbyr dem papirer og kontrakter så de kan reise til Norge og spille for Grorud, imot at de betaler inn et betydelig pengebeløp. GIL er blitt kontaktet av et stort antall unge håpefulle spillere, som tror de har en avtale med Grorud, men som dessverre er blitt utsatt for grov svindel.
Saken ble anmeldt til politiet 15/10 2019 og Norges Fotballforbund er varslet. Foreløpig er det ikke kommet noe ut av dette, og henvendelsene fra unge spillere kommer fortsatt. GIL er trolig blitt utsatt for dette fordi klubbens A-lag har rykket opp i Obos-ligaen fra 2020, og dermed får en ny oppmerksomhet og flere profesjonelle spillerkontrakter og mye som følger med.
Det er all grunn til å tro at dette ikke er den eneste falske Facebook-siden disse kriminelle aktørene har opprettet for å svindle sårbare mennesker. Den er meget profesjonelt utformet og det samme skal gjelde papirene de som lar seg svindle får når de betaler. Sannsynligvis er andre klubber i vestlige land utsatt for det samme, og det kan være mange unge ofre i Nigeria og andre land. Desto større grunn er det for Norge og norsk politi til å prøve å få til et internasjonalt samarbeid om å stoppe svindlerne. Dette handler om å ta ansvar for å bekjempe en grov type nettkriminalitet og utnytting av unge håpefulle mennesker.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det aller viktigste som kan gjøres, er å bevisstgjøre alle brukere av internett om faren for å bli utsatt for svindel, identitetstyveri, datainnbrudd og annen kriminalitet. Politiet bidrar til å forebygge svindel på nett, blant annet gjennom å informere om risiko. Norske politidistrikter er også til stede på internett, og f.eks. gjennom politidistriktenes nettpatruljer legges det til rette for toveis kommunikasjon mellom innbyggerne og politiet via internett. Nettpatruljen kan hjelpe norske borgere til en trygg nettbruk, og gi råd til norske borgere som mener seg utsatt for svindel på internett. Norsk cyberkrimsenter (NC3) kan bistå politidistriktene i deres arbeid med å forebygge, avdekke og bekjempe kriminalitet i det digitale rom.
I eksempelet som nevnes i spørsmålet, er jeg redd det reelt sett er begrenset hva norsk politi eller norske myndigheter kan bistå med. Svindelen retter seg mot personer utenfor Norge, og det brukes et sosialt medium med grenseoverskridende aktivitet som norske myndigheter i liten grad kan påvirke. Både privatpersoner og norske myndigheter kan imidlertid kontakte Facebooks norske kontor for å få hjelp.
Kriminalitet på internett er ofte grenseoverskridende, og både forebygging og bekjempelse krever internasjonalt samarbeid. Interpol er en organisasjon som kan bidra positivt i så måte, og hvor Norge deltar aktivt.