Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:938 (2019-2020)
Innlevert: 12.02.2020
Sendt: 13.02.2020
Besvart: 21.02.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Hva mener utenriksministeren om den behandlingen av flyktninger som Libyas kystvakt er anklaget for, som bidrar til alvorlige menneskerettighetsbrudd, er svært korrupt og samarbeider med brutale militser og menneskesmuglere, og når planlegger Norge å stanse den politiske og økonomiske støtten til Libyas kystvakt?

Begrunnelse

NTB melder 10.2 at Norge er med på å finansiere Libyas kystvakt, som anklages for å være gjennomkorrupte og spille på lag med menneskesmuglere og brutale militsgrupper. UD har opplyst at Norge siden 2016 har bidratt med rundt 200 millioner kroner til EUs fond for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over Middelhavet gjennom EUTF. Fondet har blant annet bidratt med 430 millioner kroner til Libyas kystvakt, gjennom et prosjekt som ledes av Italia. Amnesty International er sterkt kritisk til den libyske kystvakten, som ifølge dem er gjennomkorrupt og har en rekke militsfolk i sine rekker. En rekke menneskerettighetsorganisasjoner og andre påpeker det samme. I en rapport fra FNs ekspertpanel for Libya sies det at kystvakten eskorterer noen av båtene et stykke på vei mot Italia og at dette samarbeidet tilbys menneskesmuglere som betaler for tjenesten. De sier at mennesker som sendes tilbake til Libya blir utsatt for grove brudd på menneskerettighetene, inkludert tortur og mishandling. Human Right Watch er svært kritisk til støtten til kystvakten og forteller om flyktninger som returneres til umenneskelige forhold: «De blir slått og utsatt for seksuell vold, utpressing og tvangsarbeid. De får ikke skikkelig medisinsk tilsyn eller tilstrekkelig mat og drikke», slår de fast i sin siste årsrapport. Også Leger uten grenser og Flyktninghjelpen har krevd stans i tvangsreturen av flyktninger og migranter til Libya og at praksisen strider mot grunnleggende menneskerettigheter.
I NTB-saken vises det også til at norske diplomater i regionen har uttrykt bekymring og har i notat til UD konstatert at samarbeidet med Libyas kystvakt har ført til «økt oppsamling» i interneringsleirene i Libya og «et enda større marked for utpressing, kidnapping og menneskehandel».
Spørsmålsstiller mener dette er en hårreisende bruk av bistandsmidler og at støtten bør avsluttes så snart som råd. Norge har et ansvar for å bidra til flyktningers sikkerhet, men med denne støtten gjør vi det motsatte og risikerer å drive mennesker i en sårbar situasjon inn i slaveri og menneskehandel.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Forholdene mange migranter i Libya lever under er vanskelige og uverdige. Vi legger stor vekt på internasjonalt samarbeid for å bidra til at migrantenes grunnleggende rettigheter og sikkerhet ivaretas. Vi har dialog med EU om denne problemstillingen.
Den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Libya er fremdeles meget alvorlig. Dette gjør det krevende å samarbeide med libyske myndigheter.
Norge har siden 2016 bidratt med til sammen 200 millioner kroner til EUs flergiverfond (EUTF) for Afrika, som representanten Lysbakken viser til. Fondet er i dag på 4,7 milliarder euro og finansierer over 200 prosjekter iverksatt i 26 land i Sahel/Tsjadsjø-området, på Afrikas Horn og i Nord-Afrika.
Av tiltakene EUTF støtter i Libya, går over halvparten til å beskytte og bistå migranter, flyktninger og internt fordrevne, mens en tredel går til å bistå lokalsamfunnene. EUTF samarbeider nært med FN-organisasjonene om tiltak for å bistå migranter i Libya. Samarbeidet har blant annet bidratt til at over 60.000 migranter har fått bistand til frivillig retur og reintegrering i sine respektive hjemland, mens over 5.000 flyktninger og asylsøkere har takket ja til tilbud om å bli evakuert fra Libya.
Regjeringen mener det er helt nødvendig å bekjempe den irregulære menneskesmuglingen fra Libya til Italia. Ethvert land har ansvar for å regulere aktiviteten innenfor sine egne grenser, og derfor må libysk kystvakt i stadig større grad ta ansvar for søk- og redningsaksjoner i Libyas territorielle farvann. Et av de ni prosjektene som EUs flergiverfond finansierer i Libya, består i opplæring av libysk kystvakt i søk- og redning og bruk av kommunikasjons- og redningsutstyr, med sikte på en mer kompetent og profesjonell myndighetsutøvelse.
Regjeringen har i tillegg gjennom vår støtte til EUTF, finansiert tiltak som FNs utviklingsprogram (UNDP) og FNs barnefond (UNICEF) har iverksatt og som har bidratt til at rundt 1,7 millioner migranter og libyere har fått bedre tilgang til basistjenester som skole og sykehus. Norske myndigheter er for øvrig i løpende dialog med EU for å finne felleseuropeiske løsninger knyttet til migrasjon.