Bjørnar Moxnes (R): Klassekampen skriver 15. januar at mage kommuner har overkapasitet på barnehager, det vil si langt flere barnehageplasser enn barn over tid. Hvis det er overkapasitet i en kommune er det bare ett sted kommunen kan kutte i barnehageplasser i dag – i de kommunale barnehagene. I tillegg er de små ideelle barnehagene mer utsatt, fordi økonomien er mer sårbar. Det gjør at flere vil føle seg presset til å selge til kommersielle kjeder. Konsekvensene kan være ytterligere kommersialisering av barnehagesektoren.
Ser statsråden problemet i at det kun er kommersielle aktører som tjener på det?
Begrunnelse
SSB spår 25000 færre barn i barnehagealder om fem år. Tall fra Utdanningdirektoratet viser at tallet barn i barnehager sank med nesten 8000 mellom 2014 og 2018. Klassekampen skriver 15. og 16. januar at lave fødselstall gjør at mange kommuner nå har flere barnehageplasser enn barn. Små ideelle barnehager frykter for sin framtid, og vi risikerer en ytterligere kommersialisering av barnehagesektoren. Små private, ideelle mister terreng og blir kjøpt opp eller lagt ned i stort tempo, fordi de kommersielle overtar. Siden 2005 har det ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå blitt 58.000 flere kommersielle barnehageplasser, mens 19.000 ideelle barnehageplasser er lagt ned. Mangfoldet svekkes av at kommersielle aktører vokser på bekostning av ideelle.
Stjørdal kommune hadde flere barnehageplasser enn barn, men de kunne ikke nedjustere antall plasser i alle barnehager i kommunen, fordi de private kan man ikke røre.
Kommunen måtte legge ned en offentlig barnehage selv om foreldrene og de ansatte ønsket å beholde den. Husbymarka barnehage i Stjørdal, som legges ned mot foreldrenes vilje er et eksempel på forkjørsrett for kommersielle barnehager. Det blir feil om familiene med barn i kommunale barnehager er de eneste som tar støyten når man må justere ned antall plasser.