Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:547 (2019-2020)
Innlevert: 13.12.2019
Sendt: 13.12.2019
Besvart: 18.12.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Flere personer er dømt og har sonet fengselsstraff pga. en feiltolkning av flyktningkonvensjonen, noe Høyesterett påpekte i 2014. Det gjaldt personer som søkte om asyl med falske id-dokumenter. Advokater sier til TV2 at mange kan ha sonet fengselsstraff uriktig, som i Nav-saken. Personene det gjelder er ikke kontaktet og feilen ikke rettet opp, noe som er i strid med rettsstatsprinsipper.
Vil statsråden sikre at de som uriktig er blitt dømt, får saken omgjort og sikre at praksisen heretter følger flyktningkonvensjonen?

Begrunnelse

Flere jurister sa i går (10.12) til Tv2, https://www.tv2.no/a/11049557/, at det er grunn til å tro at antallet fengselsstraffer i disse sakene er på linje med antallet i Nav-saken. I 2014 slo Høyesterett fast at den norske praksisen rundt å straffeforfølge flyktninger som kom til Norge med falske dokumenter og ikke «straks» opplyste om dette, var i strid med flyktningkonvensjonen. For ifølge konvensjonen skal en flyktning, dersom visse vilkår er oppfylt, ikke straffes for ulovlig innreise når dette regnes som nødvendig. Vedkommende må da gi beskjed om dette «without delay», heter det i den engelske versjonen. Riksadvokaten endret kort tid etter høyesterettsdommen sine retningslinjer, og forståelsen av «without delay» ble endret fra «straks» til «uten ugrunnet opphold». Men Riksadvokaten instruerte ikke politi og påtalemyndighet til å ta tak i saker der personer allerede hadde sonet fengselsstraffer på grunn av den norske feiltolkningen. Leder av ICJ Norge, jusprofessor Terje Einarsen har i brev til Riksadvokaten bedt Riksadvokaten om å instruere politi og påtalemyndighet om å gå gjennom gamle saker som gjelder flyktningers angivelige ulovlige innreise til Norge. Han sier også: "I tillegg har vi fått indikasjoner på at politi og påtalemyndighet har fortsatt å tolke flyktningkonvensjonens straffefrihetsregel feil og i en del tilfeller regelrett oversett bestemmelsen. " Dette er alvorlig og kan få veldig alvorlige konsekvenser for de som rammes og dette må det ryddes opp i.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Ansvaret for behandling av enkeltsaker på straffesaksfeltet ligger til påtalemyndigheten under ledelse av Riksadvokaten. Det er således påtalemyndigheten som må vurdere gjenopptakelse av rettskraftig avgjorte saker.
Riksadvokaten har opplyst at man som følge av henvendelsen fra ICJ nå vurderer om det er noe som kan og bør gjøres for ytterligere å følge opp denne type saker, ut over det som ble gjort i 2014. I etterkant av Høyesteretts avgjørelse 24. juni 2014 endret Riksadvokaten sine relevante retningslinjer for å reflektere Høyesteretts avgjørelse.
Riksadvokaten vil vurdere om det bør tas skritt for å forsøke å identifisere eventuelle rettskraftige dommer som kan bygge på feil rettsanvendelse. Det vil også bli vurdert om det bør iverksettes tiltak for å sikre nødvendig oppmerksomhet i politiet og i påtalemyndigheten om forståelsen av flyktningkonvensjonen artikkel 31, og hvilke tiltak som i så fall er hensiktsmessige.