Skriftlig spørsmål fra Kristine Hallingstad (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:539 (2019-2020)
Innlevert: 12.12.2019
Sendt: 13.12.2019
Besvart: 02.01.2020 av helseminister Bent Høie

Kristine Hallingstad (A)

Spørsmål

Kristine Hallingstad (A): Hvordan vil helseministeren sikre at pasientgruppen med medfødt hjertefeil får god nok psykisk oppfølging også i voksen alder?

Begrunnelse

1 av 100 barn som fødes har en medfødt hjertefeil. I dag når nesten alle voksen alder, takket være god medisinsk oppfølging. Derfor blir det stadig flere over 18 år som lever med en medfødt hjertefeil. Voksne med hjertefeil er en av de raskest økende pasientgruppene i Norge – og i verden. Det er rundt 9000 hjertebarn under 18 år i Norge, og trolig rundt dobbelt så mange over 18 år. Det å ha en medfødt hjertefeil følger pasienten gjennom hele livsløpet. Også i voksen alder kan det føre til nye sykehusopphold og behov for spesialisert behandling. For å gi denne pasientgruppen god og forsvarlig helsehjelp, behøves tverrfaglig kompetanse ikke bare innenfor spesialisert kardiologi og kirurgi, men også kompetanse i psykisk helse for å sikre utredning av og behandling av psykiske vansker. Forskning viser at medfødt hjertefeil og erfaringer fra operasjoner gjør denne pasientgruppen spesielt sårbar for angst, depresjon og traumerelaterte lidelser. Jamfør Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 skal psykiske helsetjenester styrkes, og «(…) barn og unge og brukere med alvorlige og sammensatte behov vises særlig oppmerksomhet». Innen pediatrien er det i dag et integrert tilbud for langtidssyke og kronisk syke barn. For voksne med medfødt hjertefeil finnes det per i dag ikke noe tilbud for å lette psykisk belastning ved en livslang sykdom.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: For å besvare representantens spørsmål har departementet innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst har blant annet ansvar for all kirurgisk og kateterbasert behandling av barn og voksne med medfødt hjertefeil, som er sentralisert til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Informasjonen fra Helse Sør-Øst RHF bekrefter at det er et strukturert tilbud til barn og unge med medfødt hjertefeil, slik representanten Hallingstad skriver i sin begrunnelse for spørsmålet. Dette tilbudet omfatter oppfølging av både somatiske og psykiske helseutfordringer. Det er også klare faglige føringer for oppfølging av ungdom som lever med alvorlig hjertesykdom, og for den iblant krevende overgangen fra ungdom til voksen, med større ansvar for eget liv og helse. I denne perioden overføres også pasienten fra barneavdeling til voksenavdeling. Barnekardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus har laget en egen veileder for forhold som må ivaretas ved denne overgangen fra barn til voksen.
De fleste voksne med medfødt hjertefeil følges ikke primært opp ved Rikshospitalet, men henvises dit ved behov. Enheten for voksne med medfødt hjertefeil arrangerer kurs for pasienter og pårørende hvor de lærer om psykisk helse. Psykisk helse vektlegges ifølge Helse Sør-Øst også i utdanningen i kardiologi for leger i spesialisering og i utdanningen av spesialsykepleiere. I redegjørelsen fremkommer det at også den voksne pasientgruppen tilbys hjelp for psykiske helseplager på Oslo universitetssykehus i den grad det er mulig. Det skjer enten i poliklinikk eller ved innleggelse. Pasientene henvises ved behov til oppfølging ved lokalt distriktpsykiatrisk senter (DPS) eller hos fastlegen.
Fagmiljøet som er ansvarlig for oppfølging av den kirurgiske behandlingen av voksne med hjertesykdom, har ifølge redegjørelsen stor oppmerksomhet på den psykiske helsen til pasientene. Dette bidrar til at både pasienten selv og andre deler av helsetjenesten er oppmerksomme på den psykiske helsens betydning for livskvalitet og livsmestring. Helse Sør-Øst RHF viser også til den rollen som lærings- og mestringssentrene ved helseforetakene har i å bistå pasienter og deres pårørende med å mestre livet med sykdom.
Psykisk helsehjelp til voksne pasienter med medfødt hjertesykdom vil i stor grad ivaretas av fastleger som vurderer behov for behandling ved DPS eller hos praktiserende spesialister, slik som for den øvrige voksne befolkningen. LHL-sykehuset, som er en del av ordningen med fritt rehabiliteringsvalg, gir også tilbud til pasienter med psykiske problemer etter operasjon for medfødt hjertesykdom. Rehabiliteringstilbud til pasienter med medfødt hjertesykdom gis også ved en rekke andre private rehabiliteringsinstitusjoner som er med i fritt rehabiliteringsvalg.