Torleif Hamre (SV): Hvilke oppgaver har blitt overført fra spesialisthelsetjenestene til kommunene siden 2013, hva er anslått økonomisk effekt av dette, hva er den samlede kompensasjonen kommunene har fått for dette, og hva er den økonomiske konsekvensen for kommunene at innslagspunktet for ressurskrevende tjenester har blitt økt siden 2015, inkludert effekten av at regjeringens forslag til budsjett for 2020?
Begrunnelse
Samhandlingsreformen har blitt en reform for ansvarsfraskriving. Det som skulle sikre bedre samarbeid mellom stat og kommune, har endt opp som en ordning hvor staten tjener på tidlig utskriving, og kommunene sitter igjen med store kostnader. Pasienten og de pårørende taper.
Sykehusbudsjettene er trange. Regjeringens små påplusninger blir spist opp av årlig kutt gjennom såkalte effektiviseringstiltak, økte oppgaver til sykehusene og krav om sparetiltak for å bygge nye sykehus. Samtidig er de politiske signalene er utvetydige: Antall liggedøgn skal ned, og færre skal få behandling i sykehus. Det er altså en villet politikk at stadig sykere pasienter blir overført til kommunene. Hvilken effekt dette har for kommunene, ønsker ikke regjeringen å finne ut av, og har stemt ned forslag om evaluering.
En rekke oppgaver har de senere årene blitt overført fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten. Som eksempler på det kan nevnes at i statsbudsjettet for 2019 ble ansvaret for utskrivningsklare pasienter i psykiatrien overført fra spesialisthelsetjenesten til kommunene. Det betyr at kommunene får bøter dersom de ikke har tilbud klart til pasienter som ofte har akutte, store og spesielle behov. I statsbudsjettet for 2020 ble ansvaret for dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens overført til kommunene. Begge deler blir? kompensert for første år, deretter går det over i rammetilskuddet.
Ansvaret for pasienter med ressurskrevende tjenester utgjør potensielt en stor del av kommunenes kostnader. For budsjettet i 2020 er det nok en gang foreslått at kommunen skal ta et større ansvar for disse pasienter, og innslagspunktet for når staten bidrar, er nok en gang foreslått økt.