Skriftlig spørsmål fra Roger Magne Osen (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:353 (2019-2020)
Innlevert: 21.11.2019
Sendt: 21.11.2019
Besvart: 26.11.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Roger Magne Osen (A)

Spørsmål

Roger Magne Osen (A): I pågående omklassifiserings- og salgsprosess av Statnetts 132 kV-nett er det flere som har meldt interesse for å kjøpe i Møre og Romsdal.
Hvilke kriterier har overordnede myndigheter som NVE og OED bedt Statnett vektlegge ved salg av 132kV-nettet, og har politiske myndigheter, primært OED, gitt føringer for at man ønsker bare ett regionalt nettselskap i Møre og Romsdal, slik Statnett som selger av 132kV-nettet, nå argumenterer for?

Begrunnelse

Statnett har som kjent søkt om omklassifisering av sitt 132kV-nett fra transmisjonsnett til distribusjonsnett med tanke på avhending. Før overordnet myndighet har tatt stilling til omklassifiseringen, har Statnett startet forhandlinger med mulige kjøpere av 132kV-nettet. I Møre og Romsdal er det flere aktuelle kjøpere, hvorav noen ønsker å kjøpe hele nettet i fylket, også i regioner hvor de ikke har egne anlegg og egen drift, mens andre ønsker å kjøpe den delen av 132kV-nettet hvor de selv har anlegg og operasjoner, så det blir et sammenfall med eksisterende virksomhet på nettsiden.
Statnett har valgt å inngå en intensjonsavtale med Mørenett AS som ikke har anlegg og virksomhet i nordfylket (Romsdal og Nordmøre), og har avvist ønsket fra nettselskapet i nordfylket, Nordmøre og Romsdal Regionalnett AS (NRR) om å få kjøpet 132kV-nettet i Romsdal og på Nordmøre. Begrunnelsen Statnett har framført er at man ønsker én eier for nettet i hele fylket, og at dette er noe Statnett har mandat til å beslutte. Dette blir da uten at overordnet myndighet, heller ikke politisk, skal involveres i prosessen og beslutningen. Det kan altså virke som om salget av, og dermed eierskap til 132 kV-nettet, nå brukes som et verktøy for overordnet strukturering av nettvirksomheten i Norge, noe som er en politisk sak med mange sider, ikke et administrativt anliggende. Videre skulle en anta at denne type saker med så store konsekvenser for norsk kraftforsyning, regionalt og lokalt burde vært lagt inn under saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven og underlagt kravet til en konsekvensutredning. Møre og Romsdal fylkeskommune m.fl. har da også krevd en konsekvensutredning før salgsavtaler inngås mellom Statnett og eventuelle kjøpere. I møte mellom Mørebenken og regionrådet for Nordmøre ble det orientert om at kommunene på Nordmøre støtter dette kravet.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Omklassifisering av nett
Stortinget vedtok våren 2016 endringer i energiloven (Prop. L 35 (2015-2016), Innst. 207 L (2015-2016)) som skal gi en mer riktig og forutsigbar klassifisering av det norske strømnettet. Transmisjonsnettet omfatter anlegg for overføring av elektrisk energi med spenning på minst 200 kV, og anlegg på 132 kV som er av vesentlig betydning for driften av disse anleggene.
Hvorvidt eksisterende nettanlegg på 132 kV skal defineres som transmisjonsnett eller regionalnett avgjøres av NVE. Statnett sendte en søknad til NVE i 2017 om å få anleggene i Møre og Romsdal omklassifisert. NVE behandler søknadene, og avhengig av om anleggene omklassifiseres, kan Statnett selge anleggene. Dersom vedtaket fra NVE blir påklaget er OED klageinstans.
Salg av regionalt distribusjonsnett
Endringene i energiloven i 2018 til gjennomføring av tredje energimarkedspakke innebærer at det kun er Statnett som kan eie transmisjonsnett i Norge. Dette er ikke til hinder for at Statnett også eier nett på lavere nivå (regionalnett og distribusjonsnett). Departementet har ikke lagt føringer til Statnett om hva foretaket skal legge vekt på ved et eventuelt salg av slike anlegg. Statnett som eier av nettet står fritt til å selge til det eller de selskapene de ønsker.
OED er kjent med at Statnett har inngått en intensjonsavtale med Mørenett om å selge alle sine 132 kV nettanlegg i Møre og Romsdal dersom omklassifiseringen godkjennes. Det har vært en stor kjøpsinteresse for nettanleggene fra flere nettselskap. Statnett begrunner sin beslutning i at de ikke ønsker ytterligere oppdeling av nettet innenfor Møre og Romsdal av drifts- og utviklingsmessige forhold. Videre viser de til en helhetsvurdering, herunder at et salg til Mørenett representerer den laveste gjennomføringsrisikoen.
En overdragelse av nettet vil innebære at Statnett må sende en søknad til NVE om overføring av konsesjoner. I en slik prosess vil de måtte redegjøre for salget og NVE vil vurdere ulike sider ved en overdragelse til ny eier.