Knut Arild Hareide (KrF): Indias parlament vedtok i august å frata Jammu og Kashmir status som delstat og nedgradere området til to indiske unionsterritorier. Protestene knebles. India har økt sitt militære nærvær, internert mange samfunnstopper, blokkert telefon og internett og begrenset forsamlings- og reisevirksomhet.
Hvordan vurderer utenriksministeren dette og hva kan det internasjonale samfunn gjøre?
Begrunnelse
Tidlig i august vedtok Indias parlament brått å endre grunnloven slik at den indiske delstaten Jammu og Kashmir blir nedgradert fra en delstat med delvis indre selvstyre til to territorier som administreres av sentralregjeringen.
Siden da har opp mot 2 000 framstående personer i denne delen av Kashmir vært holdt i varetekt eller husarrest for å hindre dem i å protestere. Telefon og Internett har vært stengt av, forsamlingsfrihet og reisevirksomhet begrenset.
Indias domstoler er ofte kritisk til myndighetsvedtak, men når det gjelder restriksjonene som er innført i Kashmir har høyesterett gitt regjeringen en måneds tid til å overveie sine tiltak. Det skyver svarfristen til etter at grunnlovsendringen faktisk trer i kraft – den 31. oktober.
Det fryktes at de strenge restriksjonene i Kashmir vil fortsette til over denne fristen. Innbyggernes sivile rettigheter settes dermed til side i en avgjørende tidsfase.
Delstaten er den eneste i India med muslimsk folkeflertall. Hindunasjonalister har lenge ønsket å nedgradere dens status. Det som nå skjer er alvorlig både for menneskerettighetene og arbeidet for en fredelig løsning av konflikten, som har vart siden 1947. Området er omstridt og konflikten kan gi ekstremister grobunn.
Det er derfor viktig å få utenriksministerens vurdering av det som nå skjer i Jammu og Kashmir, og hva det internasjonale samfunn kan gjøre for å ivareta befolkningens sivile rettigheter, forbedre sikkerhetssituasjonen og få en fredsprosess på sporet.