Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Er PSTs vurdering av Huawei endret etter at PST la frem sin trusselvurdering i februar 2019 og hvem er det som i siste instans har ansvaret for å ivareta norske borgeres sikkerhet og kontroll over kritisk infrastruktur i Norge?
Begrunnelse
PST har kommet med klare advarsler mot selskaper fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med og gitt uttrykk for at de bør begrenses fra å jobbe med ekomnettet. Til E24 15. januar i år sa PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen at «Vi er bekymret for at det kan føre til at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur.»
I forbindelse med fremleggelse av PSTs årlige trusselvurdering, uttalte PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK 4. februar i år at «Vi peker på to land vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, og som driver etterretning mot Norge og norske interesser. Det er Russland og Kina. Begge har cyberkapabiliteter som setter dem i stand til å etterrette og stjele informasjon fra Norge i cyberdomenet.» Videre kom PST-sjefen med klare advarsler mot det kinesiske selskapet Huawei «Vi har sagt at man bør være oppmerksom på Huawei som aktør i forbindelse med 5G-nettet som skal bygges ut. Ikke fordi vi tror at det er noe galt med Huawei og menneskene som jobber i Norge, men Huawei som selskap har antagelig ganske tette bånd til kinesiske myndigheter.» PST-sjefen viste videre til at Kina har en etterretningslov som pålegger både private virksomheter og enkeltpersoner å samarbeide med kinesiske myndigheter dersom de blir bedt om det.
Flere land har nektet Huawei å ta del i utbyggingen av 5G-nettet. Justisdepartementet bekreftet i januar i år at også Norge vurderte tiltak som kan holde Huawei utenfor utbyggingen av neste generasjons mobilnett. Til Reuters 9. januar i år uttalte daværende justisminister Tor Mikkel Wara at «Norge deler USA og Storbritannias bekymring og er bekymret for at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje.»
Torsdag 26. september kunne Reuters melde at Norge likevel ikke gjør som vår NATO-allierte USA som stenger ute Huawei fra utbyggingen av 5G-nettet, men at Norge lar det være opp til teleselskapene å gjøre de endelige sikkerhetsvurderingene knyttet til Huawei som selskap.