Ketil Kjenseth (V): Ved Raufosstun i Vestre Toten kommune står 3 plasser for dialyse stengt tre dager i uka. Flere pasienter med behov for livsnødvendig dialysebehandling i Vest-Oppland opplever mye ekstra transport til Lillehammer.
Hva vil statsråden gjøre for å bedre situasjonen for disse pasientene?
Begrunnelse
Utviklingen i antall pasienter som trenger akutt, livsnødvendig behandling i form av dialyse er økende. I Oppland har antallet økt fra rundt 10 pasienter årlig i 1990 til over 60 nå. Flertallet av pasientene tilhører Vest-Oppland, hvor det per i dag bare er 3 dialyseplasser - ved Raufosstun. Disse er stengt annenhver dag. Det gjør at pasienter i denne delen av fylket må kjøres tur/retur Lillehammer for dialysebehandling de dagene Raufosstun ikke har tilstrekkelig bemanning.
Gjennomsnittsalderen på pasientene er 67 år og mange av disse kan ikke nyretransplanteres. En stor andel av disse igjen, kan ikke nyttiggjøre seg hjemmedialyse og må leve resten av livet med reise til dialysebehandling 3-4 dager i uka.
Nyreseksjonen ved sykehuset på Lillehammer har 14 dialyseplasser. Seksjonen har i tillegg ansvar for dialysesatelitter ved Nord-Gudbrandsdal lokalmedisinske senter på Otta (6 plasser), Valdres lokalmedisinske senter på Fagernes (5 plasser) og Raufosstun i Vestre Toten kommune (3 plasser).
Til sammen er det 28 dialyseplasser i Oppland. Så langt i 2019 har det vært høy utnytelse av alle disse plassene.
Raufosstun startet som et prøveprosjekt mellom Vestre Toten kommune, Sykehuset Innlandet og med økonomisk støtte fra Helsedirektoratet i 2010. Fra 2013 ble det et permanent tilbud med tre plasser tre dager i uka, hvor Sykehuset Innlandet har det faglige ansvaret.