Skriftlig spørsmål fra Øystein Hassel (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1782 (2018-2019)
Innlevert: 03.06.2019
Sendt: 04.06.2019
Besvart: 07.06.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Øystein Hassel (A)

Spørsmål

Øystein Hassel (A): Står statsråden inne for Kunnskapsdepartementets snevre fortolkning av «politisk arbeid» i Forskrift til opplæringslova § 3-47, som «deltakelse i kommunestyre eller tillitsverv i et politisk parti», eller vil han ta initiativ til en ny fortolkning av begrepet som også omfatter ungdommer som er aktive i politiske ungdomspartier uten å ha tillitsverv?

Begrunnelse

I Forskrift til opplæringslova § 3-47 om føring av fravær i videregående opplæring står det at

«for inntil samanlagt 10 skoledagar i eit opplæringsår, kan ein elev krevje at følgjande fråvær ikkje blir ført på vitnemålet eller på kompetansebeviset dersom det kan dokumenterast at fråværet skyldast (…) politisk arbeid.»

Spørsmålet om fortolkning av «politisk arbeid» i oppramsingen av ulike grunnlag for å kunne stryke fravær fra vitnemålet eller kompetansebeviset har aktualisert seg i forbindelse med ungdommenes klimastreiker denne våren.
I Bergens Tidende 24. mai 2019 kunne vi lese at Kunnskapsdepartementet har tolket reglene for Utdanningsdirektoratet og de videregående skolene, og kommet til at «politisk arbeid» i § 3-47 skal forstås som «deltakelse i kommunestyre eller tillitsverv i et politisk parti».
Dette må oppfattes som en innstramming av regelverket. Ungdomspartiene har til nå praktisert at medlemmer som deltar i politiske aktiviteter i skoletiden får skriftlig bekreftelse/dokumentasjon til skolen på at fraværet skyldes deltagelse i aktiviteter i tilknytning til ungdomspartiet. De politiske ungdomspartiene har mange politisk aktive medlemmer, men ikke alle har tillitsverv i partiorganisasjonen.
Konsekvensen av innstrammingen er at det kun er «typiske ungdomspolitikere» som kan få innvilget gyldig fravær for å utøve sitt politiske engasjement, mens de politisk aktive medlemmene i ungdomspartiene uten tillitsverv får ført fravær som teller med i grunnlaget for fraværsgrensen når de deltar på f.eks. klimastreik og andre politiske markeringer eller aktivitet i forbindelse med skolevalgene. Dette vil kunne bidra til å redusere det politiske engasjementet blant ungdommer.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Politisk engasjement hos ungdom er viktig. Jeg forstår derfor at stortingsrepresentanten stiller spørsmål ved det som står i artikkelen i Bergens Tidende. Saken synes imidlertid å bero på en misforståelse. Verken jeg eller andre i Kunnskapsdepartementet har gitt en slik tolkingsuttalelse som stortingsrepresentanten viser til.
Deltakelse i kommunestyre og tillitsverv for et parti er eksempler på hva som kan være "politisk arbeid", men dette er ingen uttømmende liste. Det finnes heller ingen nasjonale retningslinjer for hva som omfattes av begrepet. Videre er det ikke noe absolutt krav om at det politiske arbeidet er knyttet opp mot et politisk parti. Årsaken til fraværet må vurderes lokalt i hvert enkelt tilfelle av skolen eller skoleeier. De må vurdere om noe kan sies å utgjøre politisk arbeid, men deltakelse i elevstreik vil vanligvis ikke være omfattet av dette.