Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1775 (2018-2019)
Innlevert: 03.06.2019
Sendt: 04.06.2019
Besvart: 12.06.2019 av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): NRK er den mektigste medieaktøren i Norge, og mottar betydelig støtte. Endringer skjer raskt i media. Det gjelder journalistikk, arbeidsformer, forretningsmodeller, teknologi og muligheter med digitalisering. Medieklyngen i Bergen har skapt et verdensledende miljø for medieteknologi. NRK sitt nasjonale teknologiske utviklingsmiljø bør være en del av dette miljøet.
Hvordan vil statsråden bidra til at NRK kan bli en aktiv og ambisiøs partner i det miljøet som i dag skaper de nye media verktøy for god journalistikk?

Begrunnelse

NRK skal flytte fra Marienlyst. En slik prosess bør ikke bare handle om bygg, men også om innhold og fremtidsrettet organisering. NRK har et overordnet samfunnsmandat om å bidra til en opplyst og informert befolkning. Fremtidig organisering må ha som mål å støtte opp under nasjonalt mediemangfold og demokrati i et samfunn i sterk omstilling.
Media City Bergen har skapt et verdensledende miljø for medieteknologi. Det er en posisjon som er oppnådd over år med tett samarbeid mellom mediehus, som TV2, BT, BA og i noen grad NRK(Oslo), og ledende teknologiselskaper som Vizrt, Vimond og Wolftech, samt utdanning- og forskningsmiljøet til Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB.
Alle bransjer konkurrerer i dag om å tiltrekke seg IKT kompetanse. UiB har utviklet tre utdanningstilbud i tett samarbeid med mediebedriftene. Selv om utdanningstilbudene har vært blant de mest populære i mange år, opplevde de i år en økning av søkere på 40 %, og har flest førstevalgsøkere per studieplass. De tre utdanningene er bachelor i journalistikk, medier og kommunikasjon, og TV-produksjon og medie- og interaksjonsdesign. Masterstudiene viser samme tendens. Det er i fellesskapets interesser at NRK posisjonerer seg for å få tilgang til disse kloke hodene.
Medieforskningsmiljøet i Media City er globalt ledende, og arbeider nå med en SFI innen medieteknologi, med særlig fokus på utvikling av verktøy og løsninger innen kunstig intelligens for medieproduksjon. Teknologi, som algoritmer for kunstig intelligens, er ikke nøytral. Senteret skal derfor bidra til at teknologi utvikling på mediefeltet forankres i norske demokratiske verdier. Nasjonale partnere som TV2, NRK (Marienlyst), Schibsted, Vizrt, Vimond og Wolftech står bak søknaden.
Nordens eneste Senter for undersøkende journalistikk er nylig etablert i Media City.
Vanligvis skjer det meste av utvikling av innovative løsninger ute i organisasjoner. Det skjer gjennom prøving og feiling av de som har det daglige ansvaret for å produsere god journalistikk og nyhets- og debattformidling til en teknologisk avansert og sterkt mediebrukene befolkning. NRK bør derfor være tilstede med nasjonale utviklingsressurser der det skjer, og gjerne bruke NRK Hordalands fasiliteter til å eksperimentere med fremtidens produksjonsmiljø.
NRK har også et ansvar for å støtte opp under all knoppskytingen og startups som skjer i tilknytning til den nasjonale medieklyngen med hovedsete i Bergen.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: NRK reflekterer det geografiske mangfoldet i Norge og er til stede på over 50 steder i Norge. NRK har 15 distriktskontorer som tilbyr folk nyheter fra hele landet til hele landet.
Distriktskontorene lager ikke bare nyheter fra sitt distrikt, men utvikler også programinnhold til NRK for hele landet. I denne sammenheng kan det nevnes at NRKs regionsentral i Bergen har et nasjonalt sjangeransvar for natur, hverdagsdokumentar og sakte-tv.
NRK har et allmennkringkastingsoppdrag som krever at NRK skal være til stede på, og utvikle tjenester på, alle viktige medieplattformer for å nå bredest mulig ut med sitt samlede programtilbud. Gjennom aktiv bruk av ny teknologi har NRK lykkes godt med å nå ut bredt med innholdet sitt på nye medieplattformer.
NRKs tilstedeværelse utenfor Oslo innebærer ikke bare redaksjonell dekning, men også et bredt samarbeid med utdannings- og teknologimiljøer flere steder i landet.
Det er et etablert prinsipp i statens eierskapsutøvelse det skal være en tydelig rolle- og ansvarsfordeling mellom styre og eier. Ansvaret for organiseringen av NRK ligger hos NRKs styre og kringkastingssjefen.
Jeg har bedt NRK om å orientere meg om hvordan selskapet samarbeider med andre aktører i Bergen.
NRK viser til at selskapet er tett på innovasjons- og utviklingsmiljøet i Media City Bergen, og har spesielt godt samarbeid inn mot medieutdanningen ved Universitetet i Bergen. NRK er involvert i Media City Bergen gjennom faglig utveksling i medielaben og har tett kontakt med de andre bedriftene i klyngen. NRK er også en aktiv deltaker i den store medieteknologi-konferansen mcbtech og Futureweek som arrangeres i Media City Bergen nå i juni.
Samlingen i Media City Bergen har også ifølge NRK ledet til at selskapet samarbeider tettere enn noen gang med de andre medieaktørene i klyngen, som BT, BA og TV 2. Da KNM «Helge Ingstad» gikk på grunn, utviklet NRK en unik teknologisk løsning for å filme redningsaksjonen og senere hevingen kontinuerlig og live fra en øy uten strømtilgang. Medier i og utenfor klyngen fikk videostrømmen til fri bruk.
NRK viser videre til at selskapets tilstedeværelse i Media City Bergen har bidratt til økt utveksling av fagkompetanse og tett samarbeid for å utvikle fremtidens journalister. NRK Hordaland tar årlig imot ca. 20 studenter i lengre praksisperioder, herav flere studenter i medie- og interaksjonsdesign. NRK Hordaland har spisskompetanse innenfor gravejournalistikk, og var en aktiv bidragsyter i opprettelsen av UiBs nye Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).
NRK viser også til at NRK Hordaland i mange år har drevet programproduksjon i skjæringspunktet innholdsdrevet teknologiutvikling og teknologidrevet innholdsutvikling. Selskapet trekker bl.a. frem at sakte-tv er født, utviklet og produsert av NRK Hordaland.
NRK opplyser også at de i tillegg til samarbeidet i Media City har vært en aktiv deltaker i opprettelsen av en selvstendig avlegger til medieklyngen i Stavanger. NRK har også har en god relasjon til NTNU med pågående dialog om tettere samarbeid på flere plan innenfor bl.a. forskning og teknologi.